Skip to main content

Demeščuk: SPC je najjača proruska institucija u Crnoj Gori

Jugoslavija 17. maj 2022.
2 min čitanja

"Ne tiče se ovo samo Ukrajine"

Crnogorski narod se prijateljski odnosi prema Ukrajincima, što su pokazali kroz skupove podrške, a Cetinje je pokazalo civilizacijsku zrelost, rekao je sinoć istoričar Anatoli Demeščuk, sekretar Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.

On je gostujući na tribini „Percepcija ruske agresije na Ukrajinu u crnogorskoj javnosti“, koju su u Nikšiću organizovali Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, kazao da ne razumije da ima i onih koji podržavaju Rusiju, fašizam, a i ne znaju da su i Ukrajinci pravoslavci.

Demeščuk je kazao da je Srpska pravoslavna crkva najjača proruska institucija u Crnoj Gori.

-Ali ne razumijem kako onda vole ruske boljševike, ne priznajući Tita, pričajući da je on stvorio Crnogorce kao naciju…. – kazao je Demeščuk.

Ističući šetnje podrške koje se od početka ruske agresije održavaju na Cetinju, Demeščuk je podsjetio i na humanitarne akcije, a jedna od njih je i ona koja se desila u aprilu kada je trećina od prodate slike išla umjetniku, a ostatak Ukrajini.

-Sve to pamtimo i svima zahvaljujemo. Crna Gora je mala zemlja, ali znamo šta su patriote, znamo šta je solidarnost… Druge priče se vide u komentarima na društvenim mrežama i na to se ne može uticati – rekao je Demeščuk.

Po mišljenju tog istoričara i sekretara Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Rusija je aktuelni rat pokrenula u želji da bi spriječila put Ukrajine u NATO, „ali je već strateški izgubila, jer i Finska i Švedska žele da budu u toj porodici“.

Ne tiče se ovo samo Ukrajine, već mijenja geopolitičku sliku Evrope. Ovaj rat utiče na život svih Evropljana, a da ne govorimo o prehrambenoj krizi… Ukrajina je zemlja koja proizvodi hranu i sva ova priča postaje prijetnja glađu – rekao je on.

Demeščuk je kazao i da je zvanična Podgorica podržala Ukrajinu i osudila agresiju Rusije, današnji predsjednik Đukanović i aktuelni premijer Abazović, kao i tadašnji premijer, istina, s nekom rezervom, Zdravko Krivokapić.

-S druge strane, proruske strane u Crnoj Gori zauzele su drugačiji stav, a to je meni nerazumljivo. Ukrajina nikad nije priznala nezavisnost Kosova, 1999. godine smo osudili bombardovanje, ali oni sad liječe svoje istorijske frustracije. Vlada Crne Gore se pridružila svim ekonomskim i individualnim sankcijama protiv Rusije, a to su svi učinili osim Srbije. Crna Gora je protjerala i pet ruskih diplomata – kazao je on na tribini.

Po mišljenju Demeščuka, sad je na mjesto ministra inostranih poslova Crne Gore došao Ranko Krivokapić kao jedan od apologeta i zagovornika današnje nezavisne Crne Gore, dugogodišnji predsjednik Skupštine Crne Gore.

-On je izuzetno dobro upoznat sa ukrajinskom stvarnošću. Jedna od njegovih prvih posjeta je Ambasadi Ukrajine i obećao je podršku našoj zemlji. U martu je Crna Gora, uprkos svoj rusofiliji, došla na listu neprijatelja Rusije. Ali, siguran sam da je izabrala pravu stranu istorije – kazao je Demeščuk.

Istakao je da u Crnoj Gori funkcioniše nekoliko vrsta medija kad je u pitanju izvještavanje sa ratišta u Ukrajini, da tu ima srpskih portala i da tu prednjače proruski.

-S druge strane, imamo procrnogorske medije i oni njeguju priče iz Ukrajine, na čemu smo im zahvalni. Imamo i medije koji pozivaju na rat, koji se diče nečim, a ne znaju ništa o čojstvu i junaštvu, o Marku Miljanovom, o junaštvu, Petrovićima, srpskoj Sparti…. Pretjeruju, ali Ukrajina o tome ne želi da čuje, ni o navijanju za nekoga, ni o crnoj vojsci, Vatikanu, ustašama… – riječi su Demeščuka, koji je nastavio čitnjem naslova s portala koji se bave ratom u Ukrajini i, nažalost, podrškom agresiji Rusije nad jednom nezavisnom zemljom.

(Pobjeda, foto:Antena M)