Skip to main content

Dela Save Šumanovića iz francuskih muzeja na izložbi u Novom Sadu

Kultura 25. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Njegova umetnost najbolje pokazuje odnos srpske moderne umetnosti sa evropskim tokovima tog vremena"

Jedinstvena izložba koja obuhvata veliki broj dela jednog od naših najznačajnijih slikara, Save Šumanovića, pod nazivom „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, otvorena je sinoć u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Izložba se može posetiti do 4. decembra

Prema rečina autorke izložbe Milane Kvas izložene su 102 slike Save Šumanovića.

– U Spomen zbirci Pavla Beljanskog je izložba retrospektivnog karaktera. Obuhvata period između 1919. i 1941.godine. Poseban je akcenat na delima koja se prvi put izlažu. Tu su slike iz najznačajnijih institucija, ali i privatnih kolekcija. Njegova umetnost najbolje pokazuje odnos srpske moderne umetnosti sa evropskim tokovima tog vremena – ističe Milana Kvas.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere podseća da je Šumanović jedan od najpoznatijih srpskih slikara Pariske škole.

– Za mene je vrlo dirljivo što ovde vidim slike koje je potpisivao transkripcijom srpskog imena na francuskom jeziku. Kada bi se vraćao u Srbiju dela bi potpisivao ćirilicom. Bio je inspirisan francuskim umetnicima. Ponosan sam što je Francuski institut učestvovao u pripremi izložbe. Ovde su dve slike iz francuskih muzeja koje su jedina dva njegova dela koja postoje u javnom vlasništvu u našoj zemlji – kaže Pjere.

(Danas)