Skip to main content

Deda: Nikolićev izbor nema uticaja na Kosovo

Aktuelno 27. мај 2012.
< 1 min čitanja

Politički analitičar iz Prištine Ilir Deda ocenio je da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije neće imati uticaj na poziciju Kosova, jer se njegovi stavovi ne razlikuju mnogo od onih koje je imao bivši predsednik Boris Tadić.

”Dakako, politička prošlost gospodina Nikolića jeste veliki hendikep, ali, po meni, politike DS-a i SNS-a oko Kosova se zapravo razlikuju tek u nijansama”, rekao je Deda za današnji novosadski ”Dnevnik”.

On je kazao da politika Srbije prema Kosovu zavisi isključivo od vlade i od premijera, i ocenio da nije realno da će buduća Vlada Srbije da skrene s puta evropskih integracija, već upravo suprotno od toga.

Prema njegovim rečima, oni koji zagovaraju podelu Kosova zapravo uvlače region u novu fazu nestabilnosti, s mogućnošću novih sukoba.

„Takav eventualni stav će najviše štetiti samoj Srbiji i celom srpskom narodu na Balkanu”, rekao je Deda.

On je ocenio da je region i inače ušao u najnestabilniji period od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji, pre svega zbog nedostatka prave evropske budućnosti, nedostatka istinske demokratizacije zemalja regiona, kao i zbog postojeće ekonomske bede.

„EU, bez obzira na svoje unutrašnje probleme, mora preuzeti odgovornost za prilike u našem regionu, što se može postići jedino opipljivim procesom evropskih integracija. Zbog toga Evropa nema alternativu – naša društva naprosto nisu sposobna da se razvijaju u miru bez EU”, ocenio je Deda.

Ilir Deda je doskorašnji savetnik predsednice Kosova Atifete Jahjaga.

(Dnevnik)