Skip to main content

Debata ‘Zarobljeno javno dobro u zarobljenoj državi’: Kad građani uzmu funkciju državnog organa

Info 06. jul 2021.
< 1 min čitanja

Kada “iritirani i zabrinuti” građani uzmu u svoje ruke funkciju državnog organa, to je pokazatelj da država ne funkcioniše, izjavio je danas u Beogradu Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

U debati “Zarobljeno javno dobro u zarobljenoj državi” on je rekao da je “problem što građani saznaju nešto što je drugačije od onog što čuju od institucija. Ne treba građani da u svoje ruke uzmu zaštitu sebe, zakona i poretka koje upravo oni koje plaćaju građani treba da štite. To je nelogična priča koja se dešava u Srbiji”.

Predsednik pokreta “Zajedno za Srbiju” Nebojša Zelenović kazao je da su ekološke teme u Srbiji postale značajne kada su nevladine organizacije počele njima da se bave.

“Uvek stranke koje su na vlasti kažu kako je ekologija zloupotrebljena tema, što je još jedna u nizu neistina i pokušaj da se promeni tema zaštite životne sredine i elementarnih prava ljudi da uživaju u čistoj vodi i zemljištu”, rekao je on u debati.

Zelenović, koji je i osnivač građanske platforme AKCIJA, pozvao je sve organizacije da se uključe u “zelenu građansku platformu”, da bi uspeli da ekološke teme postanu političke.

Upitan o zagađenju vazduha, Jovanović je rekao da kupovina mernih uređaja neće doprineti pobljšanju, već je neophodno uložiti u mere koje bi mogle da smanje zagađenje vazduha u Srbiji.

“Ako nema mera koje mogu da smanje zagađenje vazduha, kupovina novih 20 automatskih stanica koje će dati prognozu, u vrednosti oko četiri miliona evra, iluzija je i gubljenje vremena, jer mi već imamo dijagnozu”, naglasio je on.

Za četiri miliona evra, ocenio je Jovanović, može se promeniti 25-30.000 individualnih ložišta, što bi doprinelo smanjenju aerozagađenja.

(Beta, foto: N1)