Skip to main content

DARKO ŠUKOVIĆ: Zvižduk u 9

Stav 22. jan 2024.
2 min čitanja

"Kad autor počne da pere ruke od svoga djela, djelu je počelo da odzvanja"

U prethodne tri i po godine jedva se dvadesetak intelektualaca javno suprotstavljalo pretvaranju Crne Gore u svetosavski Iran, u društvo koje će Crkva Srbije emancipovati u skladu sa najavama Miodraga Perovića – monetizovanoga Moše i Kardelja litijaške kontrarevolucije.

Istoričar Boban Batrićević jedan je od onih koji su najjasnije i najglasnije demistifikovali stvarni karakter i cilj 30- avgustovskog prevrata: razaranje građanske, prozapadne i stvarno suverene Crne Gore i odjelitog crnogorskog identiteta pod krinkom borbe protiv kriminala i korupcije, „DPS i satelita“.

Upravo je Perovićev koncern bio (i ostao) centralna laboratorija za ideološko-političku alhemiju kojom je dovoljan dio suverenista pretvoren u „korisne idiote“, ponosne što rade za Aleksandra Vučića i njegove ovdašnje sluge.

Ali, kao da se naš „Bevc“ i sam uplašio monstruma što ga je stvorio po narudžbini iz Moskve i Beograda, pa je juče njegovo glasilo licemjerno stalo u zaštitu Bobana Batrićevića?!

Svi vi koji ste ili ćete tek na takav potez reći: fuj, bljak, pih… čim zadovoljite nagon, poslušajte racio: kad autor počne da pere ruke od svoga djela, djelu je počelo da odzvanja.

Oni isuviše ne vjeruju ni u šta da bi do kraja ostali uz bilo šta. Za početak, krenuće da brane Amfilohija i Hrista od Joanikija i Porfirija. Da bi na kraju pilatovski oprali ruke od poretka u kojem su oberpopovi i njihova militantna, šovinistička organizacija postali tabu pod zaštitom raznih šiševićki. Od pravosuđa koje već 22. januara sudi Bobanu za kolumnu objavljenu prije pet mjeseci, u kojoj je iznio vrijednosni sud o Crkvi Srbije i njenim prvosvještenicima. Dok u fiokama još čami slučaj napada trojice zadriglih popova na (tada još neraonikizovanu) ekipu TVCG, septembra 2021!?

Kraj jednoga grdnoga besporetka, u kojem je viša državna tužiteljka Snežana Šišević podučavala sudije i tužioce kako da tumače slobodu izražavanja u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, počinje, ne simbolično, nego stvarno, jutros u 9.

Boban Batrićević je glavom i prsima branio iste vrijednosti od kada je postao političko biće. Bez obzira na stranke i pokrete. A, horoskop bi rekao kako ima nečega i u tome što taj istorijski proces počinje sudskim procesom protiv profesora FCJK i kolumniste Antene M.

Ajmo, onda, pošto u sudnici nema mjesta, da zviždukom u 9, ispred Suda za prekršaje, označimo početak kraja perioda iz kojeg će strašno mali broj Crnogoraca imati čime da se pohvali. Ako će vam biti lakše – i antifašista je daleko najviše bilo 1944/45. Neka tako bude i 2024/25. Dobrodošao je svaki doprinos pobjedi nad silama zla, kako su nekad tepali okupatorima i njihovim slugama.

(tekst i foto: AntenaM)