Skip to main content

DARKO ŠUKOVIĆ: Ko je smjestio Benu Volasu?

Stav 07. jul 2021.
2 min čitanja

Ako je vjerovati saopštenju Vlade Crne Gore, a Rene Dekart je mislio na Zdravka Krivokapića kad je upozorio da u sve treba sumnjati, britanski „ministar odbrane Volas rekao je da se divi hrabrosti i snazi Crne Gore koja uspijeva da se odupre spoljnim uticajima“! Budibogsnama i da se prekrstimo tri puta i tri hiljade puta!

Neko je gadno smjestio Benu Volasu!?

Ili je državna sekretarka, barunica Goldi slabo skapirala stvari tokom nedavnog krstarenja Crnogorskim primorjem ili je ambasadorka Karen Medoks poslala nečitku depešu… „il’ je nešto grđe od oboje“?

Šta god da je, očito je da ni britanska diplomatija i obavještajna služba nijesu što su nekad bile. Nema više Šona Konerija i Rodžera Mura, ostale samo loše imitacije 007.

Čime drugo objasniti što ministar odbrane Velike Britanije čestita proizvodu spoljnih uticaja, odbranu Crne Gore od spoljnih uticaja? Kako objasniti što ministar Volas ne zna da Zdravko Krivokapić ne bi vidio fotelju predsjednika Vlade ni na televiziji, da nije bilo ključnog uticaja države i Crkve Srbije i službi Rusije? I da su napadi srpskih tabloida na „crnogorskog“ premijera ad hominem prirode, a ne sajber rat protiv Crne Gore. Pobjedu u hibridnom ratu protiv Crne Gore, u Beogradu i Moskvi proslavili su 30. avgusta uveče. D.J. Vučićević samo je nervni otrov kojega Aleksandar Vučić „s mjerom pali i prema mjeri gasi“.

Milenijima kasnije ponavljaju se, izgleda, razlozi zbog kojih se Heraklit razočarao u demokratiju. Administracije nekih država-paradigmi demokratije na udarničkom su poslu da u zdrav mozak domaće i međunarodne javnosti usade fejk slike kao istinu: Krivokapić je branič Crne Gore od Srbije, Bečić umjereni političar centra i evropejac, a Abazović ikona građanskog, sekularnog i multietničkog karaktera naše države!!!

Pa ko je, onda, ovdje i sada, u koaliciji sa otvoreno euroazijskim i od šponde sakriveno kleronacionalističkim Demokratskim frontom???

Zbilja, zašto, gledano sa Zapada, svi mi na Balkanu izgledamo jednako idioti? Zašto, „O zašto“ (Oliver Dragojević), mislite da nijedna zapadnobalkanska glava neće poroditi zaključak: sama ideja da bi Dritan Abazović mogao govoriti 11. jula u Potočarima sramotna je politička zloupotreba žrtava genocida u Srebrenici! Zar kosti tih nesrećnika treba da posluže za posipanje pepelom istine: GP URA trebalo je godinu da „znakom“ genocid „označi“ taj „strašni zločin“; učinila je to kad je izračunala da time više dobija u ambasadama, nego što gubi kod koalicionih partnera; a i danas je koaliciono zagrljena sa politikom koja slavi Ratka Mladića i Radovana Karadžića; sa politikom koja ironizira pišanje po spomeniku Ljubu Čupiću…

Stvarno, ako nam još „zapadni prijatelji“ kažu da je Zdravko Krivokapić branič interesa države Crne Gore od Crkve Srbije; ako GP URA još jednom organizuje partijski kongres na neki antifašistički datum, a njeno mlado rukovodstvo „prošeta“ Beogradom majicu sa likom Ljuba Čupića; ako se Aleksa još jednom zagrcne dok se kune u posvećenost pomirenoj, evropskoj Crnoj Gori… vidim mase kako dižu ruku na sebe ili hodočaste u Dobrotu.

Pored poznatijeg Bena Volasa, barem onakvoga kakav je bio u dresu Detroit Pistonsa, takvi igrači ne bi mogli proći.

(Antena M, Foto: Nikoleta Rakočević / Antena M)