Skip to main content

Darko Cvijetić: Trijumf naše predstave iz tri države dokaz – da možemo zajedno

Kultura 22. okt 2023.
2 min čitanja

"Samo poznajući drugoga budimo sebe i to je najveći nauk“

Apsolutni pobednik kragujevačkog Joakimfesta, sa svim osvojenim nagradama – predstava „Što na podu spavaš“. Po istoimenom romanu Darka Cvejtića, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji pozorišta iz Novog Sada, Zagreba i Sarajeva, osvojila je sve nagrade stručnog žirija i publike.

Velika je potvrda dobiti takva priznanja, kazao je pisac Darko Cvijetić za N1.

„To je potvrda da smo uspeli u prvobitnoj nameri, kad sam uzeo olovku da napišem roman do tog aplauza, potvrda da smo uspeli napraviti konglomerat, trodomnu predstavu koja ima tri doma, u tri države, što je potpuno poražavajuće, ali smo uspeli povezati Gavelu iz Zagreba, SNP iz Novog Sada, Narodno pozorište Sarajevo, i stvoriti osnovu ili dokaz da možemo da funkcionišemo potpuno normalno, da se potpuno dobro razumemo, da se može napraviti tim zajedništva, pogotovo u budućnosti u nekim mladim ljudima koji su manje opterećeni onim što nam se dešavalo“, rekao je pisac.

Reditelj u ovoj predstavi na binu izvodi i autora teksta, a Cvijetić govoreći o tome kako je naći se na bini među svojim likovima kaže da je to jedna „suluda“ pozicija.

„Čudna pozicija gde je suludo i pomisliti da se možete naći u istoj prostoriji sa ljudima koji su stvarno postojali, koje ste izmisli, ili koji su pokojni, moj otac, baka, deda… Neverovatna pozicija… Ja sad kad sanjam svoju baku, ona više nema svoje lice, već ima lice glumice koja je igra u predstavi“, objasnio je pisac.

„Dogodilo se čudo da smo jednu malu priču podigli na nivo naše opšte tragedije, pa se u toj mojoj maloj porodičnoj drami krije drama bilo koje porodice na teritoriji ove nesrećne zemlje“, dodaje Cvijetić.

O tome kakav uticaj može imati pozorište ili književnost na promene u društvu, on je rekao da želi da veruje da uvek u svakoj publici sedi neki Breht.

„Neki Čehov, Beket, koji pažljivo posmatra, upija svaku reč koju izgovorite, i za tog jednoga vredi sve, jer ako uspete jednog čoveka da promenite, promenili ste celi svet. To nije ništa novo, ali treba ponoviti da samo poznajući drugoga budimo sebe i to je najveći nauk“, zaključio je pisac.

(tekst i foto: N1)