Skip to main content

Danski ministar: Rusija bi mogla napasti NATO u roku od tri godine

Planeta 10. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Postoji razlog za istinsku zabrinutost"

velika britanija

Nakon upozorenja iz Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Rumunije i drugih država, sada se i danski ministar obrane oglasio o mogućem širenju ruske invazije i sukobu s NATO-om, i to u roku od samo tri godine.

Troels Lund Poulsen, koji je i zamenik premijera Danske, upozorio je na povećanu rusku potrošnju u sektoru obrane i proizvodnje.

“Ne može se isključiti da će Rusija u periodu od tri do pet godina testirati član 5. i solidarnost NATO-a. To nije bila procena NATO-a 2023. godine. Ovo su nove informacije koje sada dolaze u prvi plan”, rekao je Poulsen za danske novine Jyllands-Posten, a prenosi Telegraph.

Švedski premijer je ove godine poručio građanima da se psihički pripreme za rat, dok su nemački i estonski ministri rekli da bi Rusija mogla biti spremna da napadne NATO u roku od pet do osam godina.

Napad Rusije na zemlju NATO-a prisilio bi savez da postupi u skladu sa svojim obećanjem o kolektivnoj sigurnosti poznatom kao Član 5, što bi Evropu gurnulo u rat.

Poulsen je istakao da postoji razlog za istinsku zabrinutost.

“Ruski kapacitet za proizvodnju vojne opreme je strahovito porastao. Rusija potencijalno ima volju za napad. Sada bi mogli imati i vojnu sposobnost pre nego što smo očekivali.”

(N1/foto: Pixabay)