Skip to main content

Danas zaseda Skupština Vojvodine

Info 09. мар 2008.
3 min čitanja

Prva sednica nakon čak sedam meseci pauze održava se u osvit početka izborne kampanje (20. marta), i učtivo je pretpostaviti da će u obraćanjima „urbi et orbi“ sa skupštinske govornice poslanici, više nego do sada, ako je to uopšte i moguće zamisliti, voditi računa o stranačkoj i ličnoj promociji. Činjenica da je na dnevnom redu najvažniji akt koji predlažu stranke u vlasti – predlog budžeta za ovu godinu, čini se kao „naručena tema“. Rasprava bi, međutim, mogla da se rasplamsa na samom početku sednice i to zbog činjenice da se skupština neće izjašnjavati o proširenju dnevnog reda inicijativom SRS za opoziv predsednika skupštine Bojana Kostreša, odnosno o predlogu te stranke da skupština usvoji zaključke povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Našem listu je u vojvođanskoj skupštini objašnjeno da prvi predlog ima „formalne nedostatke“, dok drugi nije na vreme dostavljen.

Od ukupno 55,8 milijardi dinara, sa koliko će raspolagati pokrajinska kasa u tekućoj godini, 23 milijardi dinara otpada na transferna sredstva iz državnog budžeta, blizu 9 milijardi dinara sliće se od ustupljenih i izvornih prihoda, dok od privatizacije na teritoriji Vojvodine u Sekretarijatu za finansije očekuju prihod od 8 milijardi dinara. Za kapitalna ulaganja i projekte iz NIP na teritoriji Pokrajine namenjeno je 23 milijarde, od čega 15 milijardi dinara preko Fonda za kapitalna ulaganja. Osim za plate zaposlenih u pokrajinskoj administraciji, za koje će biti izdvojeno 2,6 milijardi dinara, u budžetske rashode od ove godine uvrštavaju se i troškovi funkcionisanja zavoda koji će se baviti zaštitom i razvojem nacionalne kulture, tradicije i jezika pet nacionalnih zajednica u Vojvodini. Za danas se očekuje i odluka o formiranju pet zavoda za kulturu :vojvođanskih Mađara, Rumuna, Slovaka, Rusina i Hrvata. Ranije je najavljeno da je u planu i osnivanje zavoda za kulturu vojvođanskih Bunjevaca. Sa današnje sednice u Skupštinu Srbije na usvajanje trebalo bi da bude upućen predlog zakona o volontiranju. U dnevni red sednice uvrštena je i inicijativa za promenu Poslovnika Skupštine Vojvodine kojom se predviđa da pravo na zakazivanje sednice skupštine, pored predsednika, imaju i potpredsednici. Kad smo kod potpredsednika, poslanici će danas izabrati novog potpredsednika! Poslanik PSS Nikola Ćirković viđen je za to mesto koje je ostalo upražnjeno u novembru prošle godine nakon smrti Đorđa Bašića.

I Izvršno veće Vojvodine obaviće popunu svojih redova. Devet meseci nakon što je nekadašnja pokrajinska sekretarka za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Snežana Lakićević Stojačić prešla na mesto državnog sekretara u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, njenu funkciju i zvanično će preuzeti Miroslav Vasin, dosadašnji pomoćnik pokrajinskog sekretara. Takođe, Slobodan Teofanov trebalo bi da bude postavnjen na funkciju pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, koju je do prelaska u Vladu Srbije obavljao Saša Dragin. Ako Skupština Vojvodine bude usvojila predlog koji je krajem prošle godine utvrdio skupštinski Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja, na stalni rad u skupštinu biće primljeno još sedam poslanika – radikali Milorad Mirčić, Tihomir Đuričić i Perica Kosanović, poslanici kluba DS-a LJubomir Kolarov, Matija Kovač i Tomislav Ćirković, kao i poslanik Grupe građana “Mi možemo – mi hoćemo” Ilija Selaković iz Plandišta. Time će ukupan broj profesionalnih poslanika iznositi 43. Prema podacima iz „Informatora Skupštine Vojvodine“ mesečna plata poslanika na stalnom radu iznosi 66.000 dinara, na šta treba dodati i oko 34.000 dinara poslaničkog dodatka koji primaju svi poslanici, pa i oni koji su na stalnom radu.
Denis Kolundžija

Rastanak se primakao…

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović izjavio je ranije našem listu da će naredna sednica pokrajinske skupštine biti održana 18. marta. To bi, prema njegovim rečima, ujedno trebalo da bude i poslednja sednica u ovom sazivu budući da dva dana kasnije startuje kampanja za vojvođanske i lokalne izbore. Za tu sednicu najavljena je rasprava o privatizaciji Naftne industrije Vojvodine.

Dnevnik