Skip to main content

Da li bi nova petooktobarska revolucija srušila Vučića?

Info 17. сеп 2023.
2 min čitanja

"Šešeljev generalni sekretar i radikalska perjanica se ne mogu pobediti populizmom i nacionalizmom"

Proevropska opozicija, tehnčki organizatori protesta Srbija protiv nasilja, uveliko pominju petooktobarsku revoluciju 2000. godine kao referencu i ishod unutar kojeg bi mogao da se dogodi „pad“ režima Aleksandra Vučića.

Poslednja u nizu bila je izjava Miroslava Aleksića, predsednika Narodnog pokreta Srbije: „Spremni smo da branimo izbornu volju kao 5. oktobra“.

Da do „odbrane izborne volje“ tek mora da se dođe, nakon pobede na izborima, saglasni su sagovornici Danasa.

– Okolnosti sada su bitno drugačije od onih iz 2000. godine. Sumnjam da će se ponoviti scenario sličan petooktobarskom, jer je to bio splet specifičnih subjektivnih i objektivnih okolnosti. Ali jeste važno da se insistira na izborima i izbornoj pobedi kao jedinom putu za ponovno uspostavljanje demokratskog sistema u Srbiji – kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

I vlast Slobodana Miloševića, dodaje – dakle ratna vlast odgovorna za više od 130.000 mrtvih srušena je na izborima.

– Čvrsto verujem da je to jedini put i kada je u pitanju rušenje Vučićevog režima. Naravno, ukoliko i on odluči da ne prizna izbornu volju građana, i opoziciji, ali i svim delovima društva stoje na raspolaganju brojne nenasilne aktivnosti kojima se čuva izborna volja i kojima se, na kraju krajeva, čuva sama demokratija. Mislim da ćemo u takvim okolnostima svi biti spremni da delujemo, ne samo opozicione stranke – zaključuje Popović.

Kao učesnik ali i jedan od organizatora petooktobarskih dešavanja slažem se sa tom izjavom, kaže za Danas Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

– Ali moram da primetim da je tadašnja opozicija okupljena u DOS-u imala jasan program i da je pobedila Miloševića. Odbrana izbornih rezultata nikada nije bila sporna ni 1996. ni 2000. ali ih pre toga treba postići. Evidentno postoji nezadovoljstvo građanki i građana Srbije. Sada je na opoziciji da to nezadovoljstvo artikuliše i ponudi političku alternativu Vučiću – kaže Kostreš.

Kako dodaje, Šešeljev generalni sekretar i radikalska perjanica se ne mogu pobediti populizmom i nacionalizmom.

Ljudima je neophodno ponuditi jasan ekonomski program koji će obuzdati inflaciju, ponuditi kvalitene, ekološki održive i dobro plaćene poslove, staviti znanje ispred partijjske lojalnosti i stati na put parizer populizmu. Opozicija mora stati na put narastajućoj nacionalističkoj histeriji kojom Vučić želi da sakrije krah “ekonomkog tigra”. Dakle politička alternativa znači povratak Srbije na evropski put i bolja organizacija Srbije u kojoj lokalnim samoupravama i pokrajinama ostaje ono što zarade. Gde se BDP deli na ravne časti – zaključuje Kostreš.

(Danas)