Skip to main content

Čuvari u libijskom pritvornom centru za migrante ubili šest osoba

Marginalci 09. okt 2021.
2 min čitanja

Čuvari u libijskom pritvornom centru za migrante ubili su najmanje šest osoba u haosu koji je izbio u toj prenatrpanoj ustanovi, rekli su zvaničnici UN o najnovijoj tragediji sa migrantima u toj zemlji.

Ovo se dogodilo nedelju dana pošto su libijske vlasti pokupile više od 5.000 migranata u velikoj operaciji i posle nalaza istražitelja UN da zlostavljanja i loše postupanje prema migrantima u Libiji predstavljaju zločin protiv čovečnosti.

Čuvari su pucali na migrante juče u pritvornom centru Mabani, zapadno od glavnog grada Tripolija, gde su vlasti ranije ovog meseca poslale 4.187 novih zatvorenika, među kojima 511 žena i 60 dece, navela je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za sada nije jasno šta je izazvalo nasilje, ali je specijalni izaslanik UN agencije za izbeglice za centralno Sredozemlje Vinsent Košetel rekao da su kršenja ljudskih prava i nehumani uslovi u pretrpanim libijskim pritvornim centrima doveli do haosa i neselektivnog pucanja.

Šef misije IOM-a u Libiji Federiko Soda rekao je da su čuvari ubili najmanje šest migranata. Snimci preneti preko interneta navodno predstavljaju kako stotine migranata beže iz pritvornog centra kroz rupu u ogradi.

Neki su viđeni kako pomažu, kako je izgledalo, ranjenim migrantima, a drugi snimci su prikazali veliki broj migranata koji trče ulicama Tripolija. Od više od 5.000 migranata privedenih ranije ovog meseca, 215 su deca i više od 540 žene, od kojih je najmanje njih 30 trudno, navela je Međunarodna organizacija za migracije.

Ta operacija u kojoj je jedan migrant stradao, a 15 je povređeno, počela je 1. oktobra u zapadnom gradu Gargarešu, velikom centru za migrante u Libiji, i proširena je na okolne oblasti. Libijske vlasti su to opisale kao bezbednosnu operaciju protiv ilegalne migracije i trgovine drogom.

UN agencija za izbeglice navela je da su racije izazvale paniku i strah među tražiocima azila i izbeglicama u glavnom gradu Libije.

Mnogi migranti su protestovali ispred Dnevnog centra UNHCR-a u Tripoliju i tražili evakuaciju iz te zemlje.

(Beta)