Skip to main content

Ćudić: Umesto da skine ljagu sa srpskog naroda, Srbija štiti zločince kao što je Novak Đukić

Jugoslavija 25. мај 2022.
2 min čitanja

Povodom 27. godišnjice od masakra na Tuzlanskoj kapiji, Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, ističe za Danas da bi država Srbija trebalo da skine ljagu sa srpskog naroda umesto što štiti zločince poput Novaka Đukića.

Upravo je Đukić jedini osuđen za ovaj zločin u kojem je ubijena 71 osoba, dok je najmanje 150 ranjeno, ali on još nije u zatvoru jer ga štite srpske vlasti.

Podsetimo, zločin počinjen nad civilima iz Tuzle dogodio 25. maja 1995. godine u 20.55 časova kada su pripadnici Vojske Republike Srpske sa planine Ozren ispalili granatu na sastajalište mladih Tuzle poznato kao “Kapija”.

Ceo centar grada je bio pun ljudi jer je 25. maj nekada slavljen kao Dan mladosti.

Prosek ubijenih bio je 24 godine, zbog čega se ovaj zločin naziva i Zločin nad tuzlanskom mladošću.

Najmlađa žrtva bio je Sandro Kalesić, koji je imao samo dve i po godine.

– Teško je govoriti o suočavanju s prošlošću društva kog predstavljaju političari i elite koji se ponašaju neodgovorno prema ratnim zločinima koje su počinili pripadnici njihovog naroda. Pri tome se ti isti pozivaju na pravičnost, dobrosusjedske odnose i poglede na svjetliju budućnost. Zašto država Srbija ne izručuje one koji se terete za ratne zločine u Bosni i Hercegovini? Umjesto da skinu ljagu sa srpskog naroda, oni štite zločince kao što je Đukić ili Duško Kornjača koga Sud BiH tereti za zločine u Čajniču. Glavni razlog ovakvog ponašanja Srbije jeste prikrivanje njene uloge u ratovima devedesetih – ukazuje Ćudić za naš list.

Da pojasnimo, Đukić je, pred Sudom BiH, podseća detektor.ba, osuđen na 25 godina zatvora jer je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usled čega je došlo do masakra na Kapiji.

On je u februaru 2014. pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primene zakona, ukinuo presudu, nakon čega ga Sud BiH u junu iste godine smanjio kaznu na 20 godina.

Njegov advokat je potom obavestio sud da je Đukić na lečenju u Srbiji.

Poternica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Od tada se nalazi u Srbiji i izbegava zatvor.

(Danas)