Skip to main content

Crtin dokumentarni serijal: Kako politika oblikuje živote penzionera u Srbiji 

Građani 05. jul 2022.
< 1 min čitanja

Po proceni Republičkog zavoda za statistiku za 2020. godinu, ljudi stariji od 65 godina čine 21,1 odsto populacije Srbije. To znači da svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina, što Srbiju svrstava među demografski najstarije zemlje Evrope i sveta.

Prema oceni organizacije Crta, uprkos brojnosti, starija populacija u Srbiji ostaje nevidljiva i zanemarena.

„Društvo je često sklono da sve penzionere posmatra kao armiju u službi vladajuće stranke, koja god to bila u datom trenutku, a pitanje je koliko smo spremni da ih stvarno razumemo, da sagledamo kako žive i kako to utiče na živote svih drugih“, navodi se u saopštenju.

U kratkoj dokumentarnoj seriji „Zrela Srbija“ koja je dostupna na CRTA Youtube kanalu, publika ima priliku da upozna četiri pripadnika zrele generacije, koji putem ličnih a veoma različitih priča svedoče o diskriminaciji starijih, ali i o njihovom istrajavanju i želji da budu viđeni kao politička bića i aktivni građani. Oni beže iz usamljenosti pokušavajući da razumeju svet koji ih često zaboravlja.

„Kroz ovaj mini dokumentarni serijal pokušavamo da razumemo zrelu Srbiju, da vidimo na koji način politika utiče na živote starijih građana, a koliko i kako oni utiču na politiku“, navodi se u saopštenju Crte.

Serijal u produkciji Crte, kao autori potpisuju Miško Bilbija i Olivera Milenković a kao urednik Radovan Kupres, kreativni direktor Crte.

(Autonomija)