Skip to main content

CP: Nepoznato da li je Abazović otvorio temu upotrebe crnogorskog jezika u Vrbasu

Info 04. jul 2022.
< 1 min čitanja

Crnogorska partija i Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš” saopštili su danas da su iz Kabineta predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića dobili odgovor povodom inicijative da se prilikom njegove posete Beogradu pokrene i pitanje uvođenja u službenu upotrebu crnogorskog jezika u Opštini Vrbas

Kako se navodi u saopštenju, odgovor na dopis stigao im je 29. juna, a u njemu se navodi da Abatovićeva poseta Beogradu predstavlja priliku da se s dužnim senzibilitetom sagledaju i pitanja afirmacije prava i položaja crnogorske dijaspore.

Crnogorska partija i udruženje „Krstaš” su naveli da nemaju informaciju da li su u Beogradu vođeni razgovori na tu temu.

Crnogorska partija upozorila je u februaru da opštinske vlasti u Vrbasu već 11 godina ignorišu svoju ustavnu i zakonsku obavezu da uvedu crnogorski jezik u službenu upotrebu.

Optužili su tada lokalnu samoupravu u Vrbasu da „godinama diskriminiše sopstvene građane crnogorske nacionalnosti sprečavajući ih da koriste manjinska prava i slobode koja im Ustav i zakoni države Srbije omogućavaju”.

U opštini Mali Iđoš crnogorski jezik je u službenoj upotrebi od 2010. godine.

“Za crnogorsku zajednicu u Srbiji pitanje jezika je krucijalno identitetsko pitanje od kojeg zavisi mogućnost očuvanja kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta budućih generacija”, piše u saopštenju.

(Autonomija)