Skip to main content

Čomić o Zakonu o istopolnim zajednicama: Ne da li će biti donet – već kada

Građani 16. мар 2022.
< 1 min čitanja

Nije pitanje da li će Zakon o istopolnim zajednicama biti donet, već kada će biti donet, izjavila je za BBC na srpskom ministarka za ljudska i manjinska prava u tehničkoj Vladi Srbije, Gordana Čomić.

Ona misli da je mandat buduće Vlade nešto što je realan rok da se skup prava LGBT zajednice „stavi u zakonski okvir“.

Dok se čekaju parlamentarni izbori i još jedan skupštinski saziv, Goran Miletić, direktor za Evropu Civil Rights Defenders, nevladine organizacije iz Stokholma za zaštitu ljudskih prava, kaže da „postoji ogroman raskorak između privatne podrške lidera i predstavnika stranaka i koalicija“.

Kako objašnjava, „oni u privatnim razgovorima izražavaju prilično veliku podršku, koja u izjavama medijima često nije jasna“.

Zakon o istopolnim zajednicama je „najvažniji zakon trenutno za LGBT zajednicu, a naročito za one koji žive u pravnom vakuumu dugi niz godina“, istakao je Miletić.

Prema njegovom tumačenju, „usvajanjem ovog zakona niko neće ništa izgubiti, niti će zakon koštati državu i građane, ali će LGBT zajednici znači rešavanje decenijskih problema“.

Istovremeno, odluka da se zakon ne usvoji znači da vlasti Srbije ne žele da poštuju minimum međunarodnih standarda koji se tiču LGBT zajednice, ukazao je Miletić.

(FoNet, Foto: Pixabay)