Skip to main content

Članovi grupe Leb i sol odlikovani Ordenom zasluga Severne Makedonije

Kultura 26. јул 2023.
2 min čitanja

Za izvanredno, autohtono i jedinstveno muzičko stvaralaštvo

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski odlikovao je večeras članove grupe „Leb i sol“ Bodana Arsovskog, Kokana Dimuševskog, Vlatka Stefanovskog i Garabeta Tavitjana „Ordenom za zasluga za Republiku Severnu Makedoniju“.

Pendarovski je taj orden uručio na svečanosti u predsedničkoj rezidenciji „Vila Vodno“ „za izvanredno, autohtono i jedinstveno muzičko stvaralaštvo u okviru džez-rok grupe ‘Leb i sol’, kao njeni lideri, sa kojom su ostavili trajne vrednosti u savremenoj makedonskoj muzici i doprineli afirmaciji makedonske muzičke umetnosti i makedonske kulture u svetu, kao i za njihova značajna solo ostvarenja“.

Istakao je da je, kako ih je nazvao, naša skopska četvorka, „proslavila zemlju visoko na svetskoj mapi umetničkih dostignuća“ i da je „nacionalno nasleđe koje je odavno upisano u kulturni i društveni DNK naše zemlje, makedonskog naroda i svih naših građana“.

„Večeras smo svi ovde prisutni došli da odamo počast i zahvalimo našoj skopskoj četvorki što je proslavila zemlju visoko na svetskoj mapi umetničkih dostignuća. Vaša muzika, dragi laureati, ima mitske dimenzije u venama makedonske duše jer predstavlja kulturno nasleđe sa kojim su se identifikovale i rasle generacije i još rastu i žive generacije Makedonaca“, naglasio je Pendarovski.

On je istakao da su od njihovog prvog albuma objavljenog daleke 1978. godine, „Leb i Sol“, definisali kao neprikosnoveni instrumentalni virtuozi i pioniri u onome što su kritičari nazvali „vorld fjužn mjuzik“ (vorld music fusion) – kombinujući rok, džez i tradicionalne makedonske ritmove, stvarajući muziku koja daleko prevazilazi granice vremena.

„Pre skoro pola veka, ‘Leb i sol’ su se nametnuli kao nacionalni ponos i kategorija, status koji su bez muke održavali godinama, sve do danas. Devedesetih godina prošlog veka članovi grupe započinju i solo karijere, sarađujući sa izuzetnim muzičarima iz celog sveta, šireći muzičke horizonte, ali ostajući verni etničkom nasleđu i nacionalnom duhu bez kojih ne možete ostaviti trag u globalnim razmerama“, rekao je Pendarovski.

(Beta, Foto: N1)