Skip to main content

Studentkinje koje su veličale Mladića isključene sa fakulteta na tri godine

Jugoslavija 26. јул 2023.
< 1 min čitanja

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, veličanje ratnih zločina je krivično delo

Studentkinjama sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbednost Valentini Vujičić i Slađani Todić onemogućen je nastavak studija u trajanju od tri godine, saopštio je Univerzitet u Sarajevu.

Protiv njih je bio pokrenut disciplinski postupak, jer su 11. jula veličale Ratka Mladića. Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, veličanje ratnih zločina je krivično delo, prenosi RSE.

U saopštenju Fakulteta za kriminalistiku navedeno je da su studentkinje počinile težu povredu discipline, što grubo narušava ugleda Univerziteta u Sarajevu.

„Koristim priliku da pozovem sve studente Univerziteta u Sarajevu da se uzdrže od korišćenja govora mržnje, uvredljivog, seksističkog i diskriminatornog govora, jezika podela i drugih srodnih narativa, vodeći računa o pozitivnopravnim propisima, njihovom ličnom ugledu i ugledu Univerziteta, kao i dalekosežnim štetnim posledicama koje takvi narativi imaju u našem društvu“, naveo je dekan Jasmin Ahić.
Vujičić i Todić su u međuvremenu dobile poziv direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina da studiranje nastave na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Na konferenciji za novinare 19. jula rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj izjavio je da će sarajevski Univerzitet razmotriti saradnju sa beogradskim, ukoliko te dve studentkinje nastave studije u Srbiji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 13. jula formiralo predmet protiv studentkinja na osnovu prijave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

(FoNet/N1, Foto: B. Opranović / Autonomija)