Skip to main content

Članice Vijeća za provedbu mira, bez Rusije: Podrška OHR-u

Planeta 10. нов 2021.
2 min čitanja

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, u srijedu je posebnom izjavom dao nedvojbenu podršku Schmidtu te potrebi očuvanja mira i poštivanja zakona u zemlji.

“Retorika ili djela koja dovode do destabilizacije i podjela, uključujući podrivanje državnih institucija i reformi koje su osigurale stabilnost, financijsku dobrobit i funkcionalnost za sve u BiH, moraju prestati. To nije u interesu bilo kojeg građanina BiH ili tvrtke i odvlači pažnju s prijeko potrebnog djelovanja i reformi na evropskom putu. Ističemo našu nedvojbenu podršku postojanju BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta”, stoji u izjavi, koja se završava rečenicom kako se “Ruska Federacija ne pridružuje ovoj izjavi”.

Schmidt: Dodikovi planovi nedopustivi udar na pravni poredak

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt upozorio je u srijedu da su planovi Milorada Dodika o blokadi rada nekih važnih institucija centralne vlasti u BiH nedopustiv udar na pravni poredak zbog čega bi svi trpjeli posljedice.

Schmidt je tokom dana doputovao u Banju Luku kako bi posjetio sjedište Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), Agencije za lične dokumente (IDDEEA) te Agencije za lijekove BiH čiju legalnost Dodik planira osporiti donošenjem zakona kojima bi se njihove ovlasti s države prenijele na razinu entitet Republika Srpska.

“Došao sam ovamo kako bih dao podršku institucijama BiH”, kratko je kazao Schmidt novinarima pri dolasku u sjedište UIO-a, prenosi Hina.

Nakon razgovora s čelnicima agencija iz Ureda visokog predstavnika (OHR) saopćeno je da Schmidt njihov opstanak i funkcioniranje smatra ključnim za državu, ali i za sve građane.

“Pokušaji podrivanja ovih državnih institucija ne samo da predstavljaju ozbiljno osporavanje s pravnog i političkog stajališta nego bi također rezultirali i ogromnim praktičnim problemima za građane. Bez ovih institucija, građanima bi bili uskraćeni lični i putni dokumenti, financijski tokovi na svim nivoima vlasti bili bi prekinuti, a osnovne usluge građanima bi bile ugrožene”, upozorio je Schmidt.

Posebice je istaknuo da politiziranje rada i uloge Agencije za lijekove upravo u vrijeme pandemije prouzročene koronavirusom ugrožava opskrbu kvalitetnim i provjerenim lijekovima.

Parlament RS je već donio zakon kojim uspostavlja entitetsku agenciju za lijekove no ostavljen je rok od šest mjeseci prije nego što ona profunkcionira.

Ovog mjeseca entitetski bi parlament trebao razmatrati cijeli niz sličnih zakona koji, uz ostalo, predviđaju ukidanje oružanih snaga i pravosuđa na državnom nivou kao i prekid prikupljanja poreza i carina na nivuo BiH.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrial Escobar koji je ove sedmice boravio u BiH kazao je da još postoji mogućnost da u RS-u odustanu od donošenja zakona koji bi osporili ovlasti BiH kao države no Dodik je kazao da neće mijenjati planove te očekuje da u roku od pola godine sve bude normativno regulirano.

(AJB/Agencije)