Skip to main content

Christian Schmidt nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru

Jugoslavija 21. феб 2023.
2 min čitanja

"Trebamo razmotriti načine da osiguramo trajno sjećanje na žrtve, te dalje proširimo memorijalizaciju srebreničkog genocida i promociju mira"

Visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, čime je prilagodio prethodnu odluku visokog predstavnika kako bi olakšao rad Memorijalnog centra. Ova izmjena će omogućiti da se neutrošena sredstva prvobitno namijenjena za ukope koriste u druge svrhe, uz prethodnu saglasnost donatora.

Visoki predstavnik je uzeo u razmatranje ograničenja nametnuta prethodnom odlukom o namjeni donatorskih sredstava, kao i procjenu Upravnog odbora Memorijalnog centra da bi manje od polovine trenutno deponiranih sredstava bilo dovoljno za ukope i nišane. I dalje je obaveza Memorijalnog centra da osigura primjeren i dostojanstven ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici, što je od izuzetne važnosti za njihove porodice i za preživjele. Stoga, ova tehnička izmjena omogućava da Memorijalni centar, uz konsultacije sa donatorima, preostala sredstva preusmjeri za druge namjene, kao što su građevinski radovi i održavanje, te suradnju sa drugim komemoracijskim centrima, fondacijama i udruženjima širom svijeta.

„OHR je uvijek bio posebno posvećen radu i naslijeđu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Stoga sam odlučio pružiti pomoć u poboljšanju funkcioniranja Centra otvaranjem mogućnosti za preraspodjelu sredstava koja su već dostupna.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je ključni spomenik za Bosnu i Hercegovinu i napore na promociji istine i pomirenja. Sjećanje na žrtve i razumijevanje razmjera i posljedica onoga što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine, posebno za mlađe generacije, ima centralnu ulogu u ovim naporima. Kao takvom, ovom jedinstvenom Memorijalnom centru potrebna je stalna briga i pažnja i domaćih i međunarodnih aktera.

U tom smislu, trebamo razmotriti načine da osiguramo trajno sjećanje na žrtve, te dalje proširimo memorijalizaciju srebreničkog genocida i promociju mira. Misija Memorijalnog centra će i dalje biti briga za žrtve i komemoracije, te će se dodatno fokusirati na edukaciju“, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik Schmidt će nastaviti pružati podršku ovom procesu.

Korak ka dugoročnoj održivosti

Da je usmjeravanje dijela sredstava u svrhu rekonstrukcije i konzervacije, kao i razvoja novih muzejskih sadržaja i istraživačkih projekata nepovratan korak u pravcu dugoročne održivosti Memorijalnog centra, istakao je i direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

„Cilj je razviti snažnu instituciju i ostaviti je u naslijeđe budućim naraštajima koji će govoriti o genocidu i zločinima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u ovom dijelu Bosne i Hercegovine“, rekao je Suljagić, prenosi Anadolija.

„Pokazali smo se kao institucija koja nosi međuetnički i međureligijski dijalog, kao centar istraživanja, kao ljudi spremni da se otvorimo prema svijetu. Žrtve genocida u Srebrenici danas su primjer ambasadora mira, istine i pravde u cijelom svijetu. Nastavljamo dalje naš rad, misiju koja je pred nama možemo ispuniti samo zajedno“, dodao je.

(Radiosarajevo.ba, Al Jazeera, Foto: OHR)