Skip to main content

Četvoro protiv izveštaja o radu RIK-a o sprovođenju izbora za Narodnu skupštinu

Info 30. jan 2024.
2 min čitanja

"Prozapadna opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja podnela je 20 podnesaka Ustavnom sudu u toku ovog izbornog postuka"

Vladimir Dragaš, advokat i član pravnog tima Zeleno-levog fronta (koalicija Srbija protiv nasilja) rekao je na današnjoj sednici Republičke izborne komisije da neće glasati za izveštaj o radu ovog tela.

Izveštaj ni na jedan način ne reaguje na ono što je aktuelno, i što je rezultiralo žalbom koalicije Srbija protiv nasilja Ustavnom sudu, a što u dosadašnjoj praksi nismo imali, a što u dosadašnjoj praksi izbora, nismo imali, naveo je Dragaš.

Izveštaj je prethodno predstavio predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, rekavši da on sadrži 60 strana. Između ostalog, u izveštaju se navodi da RIK sem predsednika broji 16 članova u stalnom sastavu, 16 u proširenom, kao i da je na izborima 17. decembra bilo i 18 predstavnika proglašenih izbornih lista.

Od podnetih lista, 12 su podnele stranke, šest koalicije, dve grupe građana, 18 lista je prihvaćeno, dok dve nisu.

Na proglašenim listama bilo je 1611 muških kandidata za narodne poslanike, i 1206 ženskih za narodne poslanice.

Broj birača utvrđen je 15 decembra i za glasanje u zemlji iznosio je 6.500 566, a u inostranstvu 39.270.

RIK je dala ovlašćenje za posmatranje izbora za 475 stranih posmatrača, a 5070 ovlašćenja za domaće posmatrače, dok je bilo posmatrano 2954 biračkih mesta, od ukupno 8.273.

Prema dostupnim informacijama, prozapadna opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja podnela je 20 podnesaka Ustavnom sudu u toku ovog izbornog postuka, a poslednji, koji je podnet u petak 26. januara, je zahtev da se, pored beogradskih, ponište i rezultati parlamentarnih i pokrajinskih izbora zbog, kako tvrde, izborne krađe.

Vladimir Dimitrijević je na kraju primetio da je Dragaš govorio 35 minuta, ali da to nije bio govor u odnosu na dati izveštaj. I Dimitrijević i Dragaš su se složili da se ovo izlaganje više odnosilo na budući rad ovog tela.

Za predlog izveštaja o sprovednim izborima za poslanike Narodne skupštine, od prisutnih 17 članova RIK, glasalo je 11, četiri protiv, ostali nisu glasali. Izveštaj će biti dostavljen Narodnoj skupštini.

(Danas, foto: Printscreen RIK)