Skip to main content

Centar ‘Živeti uspravno’: Fokus i dalje na prikupljanju sredstava za otklanjanje blokade računa

Građani 04. feb 2024.
2 min čitanja

Pozivamo vas da i u toku februara donirate na osnovni račun Centra 340-5350-79

Centar ‘Živeti uspravno’ saopštio je da od 1. februara uslugu personalne asistencije u organizaciji Centra, koristi samo inicijatorka uvođenja ove usluge u sistem socijalne zaštite, preliminarno donatorskim sredstvima dok se blokada računa organizacije ne otkloni.

“Kako budžetska sredstva za pomoć u slučaju bolesti i invalidnosti podležu blokadi, nismo u mogućnosti da do deblokade primamo namenska sredstva za uslugu personalne asistencije, niti dotacije iz budžeta”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da se ostalih 17 korisnika/ca opredelilo za jednog od druga dva licencirana pružaoca usluge u Novom Sadu, dok će a fokus rada Centra ‘Živeti uspravno’ i njegovog preostalog četvoročlanog užeg tima i osmočlane Skupštine u naredna dva meseca biti deblokada računa za koju treba da se obezbedi još 5.635.000 din, od kojih je glavnica 3.902.348,61 din.

“Grad neće moći da uplati Centru odobrenih 2,2 miliona din, od kojih 1.930.000 din. za stručni rad i knjigovodstvene troškove za maj-decembar i rad pružaoca svakodnevne peer podrške za maj-oktobar 2023. mora da se isplati do kraja februara, a Grad ih ne može uplatiti i nakon deblokade jer je istekla godina za koju su odobrena”, ukazuje ova organizacija.

U saopštenju se dodaje da je u do sada smanjena glavnica duga za nepunih 500.000 din, te da je kamata naplaćena u iznosu od oko 400.000 din, te da je jedini način da se ona zaustavi da se u kratkom roku obezbedi sav preostali iznos pod blokadom.

Pozivamo vas da i u toku februara donirate na osnovni račun Centra 340-5350-79, s koga se izmiruje blokada ili na stranici kampanje.

Ako otklonimo blokadu u februaru, Grad i Opština Bačka Palanka nesmetano će moći da uplate novac za rad osmoro asistenata/kinja u januaru 6 korisnica koje su koristile asistenciju u njegovoj organizaciji i da nastavi s njenim pružanjem. Zato je važno da hitno uradimo sve što je moguće da se Centar više ne suočava s finansijskim izazovima”, apeluju iz Centra.

Poručuju da nastavljaju s pružanjem peer podrške svima koji se za nju obrate, te organizovanjem podrške u donošenju odluka devojci koja je od maja 2022. u kontinuitetu koristi.

(Autonomija)