Skip to main content

Čanak: Svi lopovluci Velimira Ilića

Info 09. апр 2008.
2 min čitanja

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je program liste „Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak“ razvijanje evropskog puta Srbije i razvijanje decentralizacije Srbije kao koraka demokratizacije kao i borba sa kriminalom.
Čanak je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru predstavljajući listu rekao da je razvijanje autonomije Vojvodine nezaobilazan deo procesa decentralizacije.
On je naveo da je u procesu evropskog puta Vojvodine i Srbije izuzetno značajno da se prekine sa pljačkom građana Vojvodine i cele Srbije i da se rad državnih organa učini transparentnijim i bližim građanima.
Čanak je ponovio optužbe da je koncesija za autoput Horgoš-Požega „pljačkaškog karaktera“ i ocenio da je je „apsolutno štetan“ energetski sporazum koji je napravljen „pod političkim pokroviteljstvom Vojislava Koštunice i Velimira Ilića“.
On je optužio Velimira Ilića za „organizovano kriminalno delovanje“ navodeći da su pravljeni štetnu ugovori po Železnicu Srbije i pribavljana višemilionska materijalna korist. „Pravljeni su štetni ugovori po Železnicu Srbije time što je ona kompenzirala vagone sa ‘Šinvozom’ i ‘Želvozom’ za tzv seču vagona i njihovo vraćanje kao sekundarne sirovine u železare, a onda su ti vagoni prepodavani preko Šinvoza kao ispravni po 20 puta većoj ceni“, kazao je Čanak.
On je dodao da je Šinvoz u međuvremenu privatizovan na nepravedan način i da je za to odgovorna Agencija za privatizaciju u Novom Sadu koja je pod uticajem Demokratske stranke Srbije. Čanak je naveo da je na taj način „oprano“ oko 10 miliona evra, a da je „Šinvoz“ uveden u stečaj.
On je naveo da je to samo jedan od primera i dodao da je cilj koalicije „Za Vojvodinu“ da se takve stvari najoštrije osude, učini temeljna istraga i prekinu lanci korupcije koji razaraju Srbiju i dovode u pitanje njen ekonomski opstanak.
Čanak je podsetio da LSV na republičkom nivou izlazi na izbore na listi „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić“ a na pokrajinske u koaliciji sa strankama koje imaju sedište u Vojvodini kako bi se „uspostavila razvnoteža i balans političkih subjekata na teritoriji Srbije“.
Prema njegovim rečima, LSV je izuzetno ponosna što predstavlja prepreku da Koštunica ponovo bude premijer Vlade Srbije. On je ocenio da bi ta mogućnost sasvim sigurno bila najgora moguća opcija za Srbiju.

(Beta)