Skip to main content

Čanak: Podrška Lavrova Otvorenom Balkanu kompromitovala tu i inače lošu ideju

Info 07. jun 2022.
2 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je inicijativa “Otvoreni Balkan” u velikoj meri kompromitovana izjavama ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da je “Otvoreni Balkan” važan i dobar za balkanske zemlje.

“Koliko se sada vidi, u pitanju je jedno objedinjavanje pod uslovima koji nisu ni blizu onima koji postoje za objedinjavanje EU, čime otvaraju prostor za različite tipove etnonacionalizama i prikrivenih ekspanzionističkih težnji, što je nedopustivo u modernom svetu, a na Balkanu je izrazito štetno i to smo videli devedesetih”, rekao je Čanak za Danas.

Dodao je da je iz navedenih razloga lično protiv inicijative “Otvoreni Balkan”.

Prema njegovim rečima, agresija Ruske Federacije na Ukrajinu je jasno pokazala karakter režima u Moskvi, koji je totalitarni agresivni režim koji ima svoje imperijalne ideje i za njega je “čitava planeta igralište na kome se nema milosti ni za koga”.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem je izjavio da Srbija ne sme da zaboravi koliko je od Rusije zavisna, te se ovim povodom služio i, za diplomatiju neoubičajeno oštrim tonovima, rekavši za ruski dnevnik “Izvestija” da ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosno usaglasi se sa Zapadom po ovom pitanju, to neće biti dobro po nju, jer će naštetiti srpskoj ekonomiji i socijalnoj sferi.

Čanak je ocenio da bi zbog ovih reči Bocan-Harčenko morao da bude proglašen za personu non grata.

“Prema podacima kojima raspolažem, Bocan-Harčenko je pre tridesetak godina hapšen u Beogradu pod lažnim imenom jer je ruski špijun. To smo znali naravno, ali da ne bude da je to od juče. Bocan-Harčenko preti i on bi zbog toga morao da bude persona non grata u Srbiji. Takav oblik direktnih pretnji koje je on uputio uveliko izlazi iz pristojnosti diplomatske komunikacije, da budem jako eufemističan”, kazao je Čanak.

On je naveo i da ne očekuje da trenutne insitucije u Srbiji reaguju na zahteve udruženja „Srbi, Rusi, Ukrajinci, Belorusi protiv rata“ u vezi, kako tvrde, 4036 ruskih agenata koji se nalaze u Srbiji.

“Neće reagovati jer one sve to znaju. To vam je isto kao kada su tražili Ratka Mladića i Radovana Karadžića, pa je bilo pitanje što ne mogu da ih nađu. Odgovor je bio: jer znaju gde su. Da ne znaju gde su, možda bi slučajno nabasali na njih, ovako kad znaju gde su – znaju gde da ih ne traže. Isto važi za ruske špijune i rusku agenturnu mrežu u Srbiji”, rekao je Čanak.

Dodao je da uvek kad spomene rusku agenturu u Srbiji, dobije odgovor da i drugi imaju agenture ovde.

“Ne pričam o drugima, pričam konkretno o Rusima i njihovom malignom uticaju na Balkan. Držanje stalne nestabilnosti na Balkanu, od podržavanja potpuno sumanutih ideja o ostamostaljivanju Republike Srpske, nepriznavanju Kosova, odnosno nenormalizacije odnosa Beograda i Prištine, služi tome da bi Rusija stalno bila uključena u međunarodne pregovore i odlučivanja o sudbinama drugih zemalja. To vam je isto kao kada se priča o širenju NATO-a na istok, nije se NATO širio jer nije kancer pa da se širi, nego su zemlje koje su uspele da se oslobode od sovjetske hegemonije podnosile zahteve i molbe da budu primljene u NATO, koji su zemlje bivšeg Varšavskog pakta prepoznale kao kišobran od ruske hegemonije”, naveo je Čanak.

Lider LSV-a je ocenio da je današanja Srbija, zahvaljujući dugogodišnjem proruskom narativu koji postoji još od Slobodana Miloševića pa do danas, “poslednje utočište nitkova koji se nalaze u Moskvi”.

(Autonomija)