Skip to main content

Na Kosovu otvorena Nedelja ponosa

Građani 07. јун 2022.
2 min čitanja

U Prištini je 6. juna počela Nedelja ponosa, nakon što je civilni sektor konstatovao da je došlo do pogoršanja poštovanja prava LGBT+ zajednice. Sa druge strane, kosovske vlasti su se obavezale da će se više angažovati kako bi se unapredila njihova prava.

Ovo je šesti put da se na Kosovu otvara Nedelja ponosa.

Direktor Centra za razvoj društvenih grupa Arber Nuhiu je pozvao nadležne institucije da rade na unapređenju prava LGBT+ zajednice, te poručio da se ovogodišnja Nedelja ponosa održava pod sloganom „I u državi i u porodici“, koji simbolizuje trenutnu situaciju položaja te zajednice.

„Odražava (slogan) negiranje prisustva i postojanje LBGT zajednice kako u državi tako i u porodici“, rekao je Nuhiu.

Kritikovao je poslanike Skupštine Kosova što 16. marta nisu podržali Nacrt novog Građanskog zakonika, koji bi, pored ostalog, otvorio put za regulisanje „građanske zajednice“ između osoba istog pola.

Zaključio je da se u Skupštini Kosova koristio govor mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice, te da su poslanici homofobični. Kako je rekao, oni nisu uspeli da odbrane Ustav Kosova koji garantuje jednaka prava za sve građane.

Napomenuo je da će se civilni sektor obratiti Ustavnom sudu Kosova, ukoliko taj Nacrt Građanskog zakonika ne bude dozvoljavao sklapanje građanske zajednice među osobama istog pola.

U Nacrtu Građanskog zakonika piše da je „brak zakonski registrovana zajednica između dva supružnika različitog pola, putem koje oni slobodno odlučuju da će živeti zajedno kao muž i žena“.

Osobama istog pola se, kako predviđa Nacrt, dozvoljava „registracija građanskih zajednica istog pola“, a uslovi i postupci biće uređeni posebnim zakonom.

Nuhiu je naveo i da civilni sketor očekuje da će uskoro biti usvojen zakon, koji će transrodnim osobama omogućiti promenu pola u ličnim dokumentima.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je poručila da jednakost među građanima Kosova ne sme biti selektivna.

„Nažalost, stigma i diskriminacija i dalje postoje u našem društvu i to se ne odnosi samo na LGBT+ zajednicu“, rekla je Osmani.

Nedelja ponosa, dodala je kosovska predsednica, sve podseća na to koliko je važno da „budemo ponosni na ono što jesmo i činjenicu što smo drugačiji“.

„Bogatstvo različitosti“, istakla je Osmani.

Ocenila je da bi članstvo Kosova u Savet Evrope unapredilo prava LGBT+ zajednice.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) je rekla da je izvršna vlast posvećena unapređenju ljudskih prava, kako bi svi građani imali jednaki tretman.

Otvaranju nedelje ponosa je prisustvovao i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier).

On je ocenio da je Kosovo napredovalo u pogledu poštovanja ljudskih prava, dodajući da je ipak potrebno i dalje raditi u tom pravcu.

„Uveravam vas da su Sjedinjene Države posvećene poštovanju ljudskog dostojanstva i jednakom tretmanu“, rekao je on.

U okviru Nedelje ponosa, u petak će u Prištini biti održana Parada ponosa. Prethodne Parade ponosa su u Prištini održane bez incidenata.

(RSE, ilustracija: Pixabay)