Skip to main content

Čanak: NIS se prodaje za nešto više od Apatinske pivare

Autonomija 24. апр 2008.
< 1 min čitanja

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izajvio je večeras da Vlada Srbije želi da proda Naftnu industriju Srbije po ceni koja je jedva nešto viša od cene za koju je prodata Apatinska pivara.
On je na tribini te stranke u Novom Sadu rekao da je Apatinska pivara prodata za 300 miliona evra, a da Vlada Srbije želi da celi NIS proda za 400 miliona evra.
„Znam da se ovde popije mnogo piva, ali te dve vrednosti su ipak nesamerljive“, rekao je Čanak.
On je podsetio da je Vojvodina u vreme dok je imala autonomiju u okviru bivše Jugoslavije bila na istom stepenu razvoja kao Hrvatska i tek nešto ispod Slovenije, dok je danas zbog besomučnog centralizma spala na prosjački štap.
Prema njegovim rečima, „autonomija je dobra za biznis, a biznisa nema bez mogućnosti odlučivanja“, odnosno, bez toga da Vojvodina dobije zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, sopstvenu imovinu i izvorne prihode.
Novinar Dimitrije Boarov je rekao da je Vojvodina u vreme autonomije, od 1974. do 1988. godine, uspela „da dođe sebi, posle decenija zaostajanja“.
On je naveo da Vojvodina danas ima bruto društveni proizvod od 6.000 evra po glavi stanovnika, dok Slovenija, koja ima jednak broj građana, ima dohodak od 15.000 evra.
Savetnik predsednika Skupštine Vojvodine Branislav Pomoriški rekao je da bi puna autonomija za Vojvodinu značila povratak u njeno prirodno okruženje, odnosno u Evropu.

(Beta)