Skip to main content

Prvanov: Zaustaviti partijsku podelu plena javnih preduzeća

Autonomija 24. апр 2008.
< 1 min čitanja

ldplogo.jpgPotpredsednica Liberalno-demokratske partije Jelena Prvanov izjavila je danas da mora da se izvrši depolitizacija javnih i javnih komunalnih preduzeća i da kriterijum stručnosti bude vodeći kriterijum pri upravljanju tim preduzećima i zapošljavanju.
Prvanov je na konferenciji za novinare kazala da se javna preduzeća u lokalnim samoupravama nakon svakih izbora dele isključivo po partijskoj pripadnosti, a prilikom zapošljavanja opet je na prvom mestu politička pripadnost a ne stručnost.
„Moramo staviti tačku na partijsku podelu plena, kako se danas u Srbiji shvata vlast“, kazala je potpredsednica LDP-a. Prema njenim rečima, za poslednje tri i po godine vlasti radikala u Novom Sadu, u javna i komunalna preduzeća zaposleno je 965 kadrova, i to isključivo po partijskoj, porodičnoj ili poslovnoj liniji. Prvanov je navela da su od 42 odbornika vladajuće većine u Skupštini grada, njih 24 dobilo posao na mestima direktora ili na drugim važnim mestima u javnim i komunalnim preduzećima. Navela je da se više od 50 odsto gradskog budžeta trosis na subvencionisanje javnih i komunalnih preduzeća, a da pri tome direktori tih preduzeća imaju „ogromne plate“. Ona je optužila i pokrajinske vlasti da gaje slična princip prilikom zapošljavanja u pokrajinskoj administraciji i u preduzećima čiji su osnivači. „Živimo u partijskoj državi u kojoj je politička klasa zapravo privatizovala državu“, ocenila je Jelena Prvanov.

(Beta)