Skip to main content

Čanak: Jogurt revolucija uvod u raspad Jugoslavije

Autonomija 04. окт 2008.
< 1 min čitanja

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas, povodom 20. godišnjice takozvane jogurt revolucije, da je Slobodan Milošević tada izvršio državni udar i tako započeo raspad Jugoslavije. Čanak je, tokom ulične akcije LSV, novinarima rekao da je u oktobru 1988. ne samo oborena autonomija Vojvodine, nego je izvršen državni udar na ustavni poredak SFRJ. „Tada je počeo koloplet zla koji, na moju veliku žalost, traje do dan-danas“, kazao je lider LSV.
Prema njegovim rečima, LSV nije među predlagačima statuta Vojvodine jer je predlog dokumenta dobila dva sata pre njegovog puštanja u skupštinsku proceduru. „A u dva sata pristojan momak ne bi dao pristojnoj devojci nepristojnu ponudu“, rekao je Čanak. Prema njegovim rečima, usvajanje statuta zapravo znači naknadno prihvatanje Ustava Srbije. „Jer ako taj Ustav, protiv kojeg smo demonstrirali na ulicama kada je donošen, treba da se legitmizuje u Vojvodini prihvatanjem statuta koji je u saglasju sa tim Ustavom, onda ja predlažem da oni koji su doneli Ustav donesu i statut, pa neka postoji kontinuitet“, naveo je Čanak. Dodao je da će LSV na sednici Skupštine Vojvodine 14. oktobra amandmanima pokušati da popravi Predlog statuta.
Čanak je kazao da se sutra navršava i osam godina od demokratskih promena u Srbiji i izrazio žaljenje što nije došlo do očekivanih brzih promena. Dodao je da će LSV u Skupštini Srbije zatražiti da budu zabranjene neonacističke i klerofašističke organizacije. Prema njegovim rečima, LSV će pružiti žestok otpor najavljenom skupu neonacista u Beogradu 11. oktobra.

(Beta)