Skip to main content

Čanak: Crkva da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem Srbije

Info 04. nov 2021.
2 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) treba da plaća porez državi, a ne da ruši obrazovni sistem, zalaganjima da veronauka postane stalni predmet u školama i da veroučitelji budu stalno zaposleni.

Čanak je u saopštenju za javnost pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ostane dosledan svojim rečima kada je u pitanju plaćanje poreza.

On je podsetio da je Vučić nedavno izjavio da je “obaveza i najveći patriotizam platiti porez”.

“Iz tog poreza finansiramo škole, bolnice, domove zdravlja, puteve, penzije, plate u javnom sektoru (…) Nema fudbalskog kluba, kioska sa pljeskavicama, splava u Beogradu koji je mogao da izbegne plaćanje poreza”, kazao je nedavno Vučić.  

Čanak je dodao da ne vidi razloga zašto se te predsednikove reči ne bi odnosile i na SPC.

Prema njegovim rečima, predlog patrijarha SPC Porfirija da veronauka treba da postane redovan školski predmet, a ne nastavni program, kao i da veroučitelji dobiju status nastavnika sa stalnim zaposlenjem je “opasan iz više razloga” i u direktnoj je suprotnosti sa evropskom praksom i sekularnim vrednostima društva, a time i sa Ustavom Srbije.

“Ako bi se usvojio predlog patrijarha bili bi ugroženi temelji, cilj i smisao obrazovnog sistema, a to je razvoj samostalnog mišljenja i kritičkog promišljanja stvarnosti – što je osnov naučnog pogleda na svet. Nasuprot tome, religijski pogled je dogmatičan, aprioristički i u najvećoj meri suprostavljen naučnom pristupu koji mora biti temelj modernog školskog sistema”, objasnio je Čanak.

On je pozvao Porfirija da se “u ime društvene brige i solidarnosti” založi da sve verske organizacije počnu da plaćaju porez.

“Time bi u prvom redu većinska SPC makar jednim delom počela da deli sudbinu ‘vernog naroda’, za koga retorički pokazuje veliku brigu, ali kada je potrebno to na delu pokazati – solidarnost izostaje”, ocenio je Čanak.

Dodao je da je veronauka predmet koji oštro deli školsku decu i mora biti bez odlaganja izmeštena iz škola i dislocirana u crkve, gde bi svako ko to želi mogao da je pohađa.

“Obrazovni sistem je u obavezi da podstiče kritičko mišljenje i društvenu pluralnost”, rekao je Čanak.

(Autonomija, foto: N1)