Skip to main content

Brkić: Pokrajina više ne predstavlja centar u kom se donose neke odluke

Vojvodina 28. nov 2023.
2 min čitanja

„Svi koji žive u Srbiji i AP Vojvodini imaju jednu potrebu i želju – da žive bez nasilja. Posebno u Vojvodini gde postoji jedna tradicija pitomog odnosa prema problemima“.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ na pokrajinskim izborima i potpredsednik stranke Srbija Centar Mihailo Brkić izjavio je za N1 da ta lista ima motivaciju da trči trku za Vojvodinu kao i za Beograd.

„Čak i da dođe do ozbiljne promene u Vojvodini, dobar rezultat da možemo da stanemo spram SNS i da kažemo, okej, ovo su nova pravila igre“, ističe Brkić.

Brkić navodi da je cilj njihove izborne liste da formiraju vladu koja može da bude i koaliciona.

„Imam utisak da su neke stvari dovedene do toga da pokrajina predstavlja distribucioni centar u finansijskom smislu, a ne centar gde se donose neke odluke. Vi u pokrajini imate nekoliko fundamentalnih stvari: poljoprivreda, upravljanje vodama, prehrambena industrija. To su fundamentalne stvari za pokrajinu gde moraju da se vrate gde bi trebale – u pokrajinu“, objašnjava Brkić.

Sagovornik ističe da je potrebno da se objasni šta je Vojvodina u političkom sistemu Srbije.

„Postoje dva pola – jedni očekuju od Vojvodine ingerencije iz ’74 godine (Ustav), a druge očekuju ukidanje AP Vojvodine. Ta dva pola teško da mogu da komuniciraju jer se nalaze na potpuno suprotstavljenim pozicijama. Najveći deo javnog mnjenja se nalazi između te dve zone“, naglašava on.

U budućnosti je neophodno da deo funkcija koji je vezan za rad lokalnih samouprava bude prebačen na drugostepeni nivo, na pokrajinu, ističe.

„A ne da se lokalna samouprava kad ima problem na primer u Beloj Crkvi obraća direktno republici“, navodi Brkić.

Ističe da očekuje dobre rezultate na izborima.

„Svi koji žive u Srbiji i AP Vojvodini imaju jednu potrebu i želju – da žive bez nasilja. Posebno u Vojvodini gde postoji jedna tradicija pitomog odnosa prema problemima“, zaključuje Brkić.

Kako ističe, u Vojvodini izbora nema u Novom Sadu, koji su ključni.

„Ono što je Beograd postao za celu Srbiju, to je sada sve više Novi Sad za Vojvodinu. Izbori u Novom Sadu su uvek bili uvod u promene. Kad dobijete Novi Sad, dobili ste Vojvodinu“, navodi nosilac liste.

(N1)