Skip to main content

Brisel poručio Mađarskoj da njen zakon o ‘suverenitetu’ krši zakon EU

Planeta 07. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Zakon omogućava novoj vlasti da traži osetljive podatke i privatne informacije od bilo koga bez adekvatnog nadzora"

Evropska komisija je u sredu saopštila da je obavestila Mađarsku da njen zakon o „zaštiti nacionalnog suvereniteta“ krši zakon Evropske unije.

Vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana navodi da je zakon o „zaštiti nacionalnog suvereniteta“ neophodan za zaštitu od stranog političkog mešanja.

Evropska komisija je saopštila da je poslala zvanično obaveštenje Budimpešti da će pokrenuti postupak zbog povrede propisa zbog mađarskog zakona za koji je navela da krši demokratske vrednosti i osnovna prava EU.

Mađarski parlament usvojio je u decembru Zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta radi, kako je navedeno, odbrane od neprimerenog političkog mešanja stranih lica ili grupa.

Novim zakonom, koji je usvojen sa 141 glasom za i 50 protiv, uspostavlja se posebno telo za istraživanje i praćenje rizika od političkog mešanja.

Zabranjeno je finansiranje iz inostranstva partija ili grupa koje se kandiduju na izborima i to je kažnjivo zatvorom do tri godine.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović tražila je prethodno od poslanika Fidesa da odustanu od predloga zakona.

Ona je rekla da će zakon „omogućiti novoj vlasti da traži osetljive podatke i privatne informacije od bilo koga bez adekvatnog nadzora“.

Mađarski premijer Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, negirao je optužbe da podriva demokratiju u Mađarskoj.

(RSE/Reuters/AFP)