Skip to main content

Bravo! protiv spomenika na kružnom toku

Info 20. feb 2023.
< 1 min čitanja

"Postoje mnogo ozbiljniji gorući saobraćajni problemi u Novom Sadu, kao što rešavanje gužve na raskrsnici kod Futoške pijace, pravljenje parking mesta tamo gde su najpotrebnija ili obnova voznog parka JGSP-a"

Građanski pokret Bravo! usprotivio se danas izgradnji spomenika na “turbo” kružnom toku na uglu Fruškogorske i Bulevara cara Lazara, na kojem su danas započeti radovi.

U saopštenju tog pokreta postavlja se pitanje da li je smisleno i realno podići spomenik visok 10 metara na kružnom toku i da li mišljenje saobraćajnih stručnjaka i urbanista ima vrednost?

Iz Bravo! pitaju i da li je izgradnja kružnog toka u ovom trenutku najneophodnija investicija, ako se zna da je raskrsnica bila prohodna i “daleko je od glavnog saobraćajnog problema u Novom Sadu”.

“Postoje mnogo ozbiljniji gorući saobraćajni problemi u Novom Sadu, kao što rešavanje gužve na raskrsnici kod Futoške pijace, pravljenje parking mesta tamo gde su najpotrebnija ili obnova voznog parka JGSP-a”, dodaju iz ovog pokreta.

Kada je u pitanju spomenik, podsećaju da je za izgradnju kružnog toka iz budžeta grada izdvojeno 336 miliona dinara, a da se cena spomenika još ne zna.

U saopštenju se podseća da je prvobitna ideja bila da u kružnom toku bude fontana, poput one na Slaviji u Beogradu, od čega se odustalo, da bi zatim bivši gradonačelnik Miloš Vučević najavio gradnju spomenika Nikoli Tesli visokog 10 metara.

“Još je ranije Vučević sam istakao kako su stručnjaci i urbanisti ukazali na očigledan problem da je spomenik na tom mestu loša ideja zbog preglednosti saobraćaja, pa se sada postavlja pitanje šta se tačno promenilo da je spomenik sad postao neophodan i ostvariv”, pitaju iz Bravo!.

Takođe, podsećaju i da se među izvođačima radova se nalaze “već dobro poznati, ‘Mon Top pro’, ‘Energotehnika-Južna Bačka’, bez kojih “izgleda nijedan teder za javne radove ne može da prođe”.

(Autonomija, foto: printscreen)