Skip to main content

Brankica Janković: Žena će biti ravnopravna van kuće kad muškarci preuzmu obaveze u kući

Građani 19. okt 2022.
2 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je pred Srbijom kompleksno vreme, ali je važno da velike teme ne bace u senku životno važne teme.

Navodi i da bi kazne za porodično nasilje trebalo pooštriti.

“Rodna ravnopravnost je vrednost, a ona podrazumeva samo odnose jednakosti. Žena ne može biti ravnopravna van kuće, dok muškarci ne budu ravnopravni u njoj”, naglasila je Jankovićeva.

Brankica Janković je za RTS izjavila da je pre tri nedelje uputila preporuku o sastavu Vlade, da se vodi računa o zastupljenosti žena.

„Mislim da je najvažnije da Vlada bude takva da odgovori izazovima. Sada je najvažnije da se donose odluke koje najmanje štete Srbiji. I u tom pogledu vidim da je rodna ravnopravnost veoma važna. I u prethodnoj Vladi važne resore vodile su žene. Mislim da nam je kovid pokazao koliko je zdravlje bitno, pa su četiri žene u izboru za mesto ministra zdravlja“, ističe Janković.

Prema njenim rečima, vreme odavno nije bilo ovako, ne samo teško, nego kompleksno.

„Važno je da velike teme ne bace u senku životno važne teme“, kaže Jankovićeva.

Kazne za porodično nasilje bi, napominje, trebalo pooštriti.

„Podneli smo inicijativu ministarki pravde da po zakonu žrtva obavezno bude obaveštena kada lice koje je izdržalo kaznu za krivično delo protiv života i tela izađe iz zatvora ili kada je u bekstvu i ta inicijativa je prihvaćena. Nama su pukotine u sistemu više u vezi sa nedovoljnom koordinacijom. Najbitnija je promena na kulturološkom nivou u kome se ženi mora verovati. Svaki prijavljeni slučaj se mora tretirati sa dužnom pažnjom i mora se napraviti sistem da žene prvo ima poverenja da prijavi, a da kada prijavi nijednog trenutka ne ostane bez odgovora i da neko u sistemu zakaže. Ne mogu se sprečiti sva ubistva, ali ona do kojih je došlo zbog zakazivanja u sistemu zaštite, to ne smemo da dozvolimo“, navodi Jankovićeva.

To su teme koje su svakoga dana prisutne. Mi imamo veliki problem i ako se stavi na prioritetno mesto na političkoj agendi, onda zaista imamo šansu da ga svedemo na najmanju moguću meru. Nasilje nad ženama je najteži oblik kršenja ženskih ljudskih prava i duboko ukorenjena marginalizacija žena.

Moraju, napominje, da žene rade na sopstvenom vaspitanju, da vaspitavaju decu ne u skladu sa tim šta je za dečake, a šta za devojčice. „Treba da ih učimo iskrenim partnerskim odnosima, a ne da se ostaje u zajednici po cenu života“, navodi Jankovićeva.

Kaže da kada se priča o porodičnim vrednostima, trebalo bi da se vide šta su one.

„Da li je ovo što nam se dešava u porodicama vrednost. Rodna ravnopravnost je vrednost, a ona podrazumeva samo odnose jednakosti. Žena ne može biti ravnopravna van kuće, dok muškarci ne budu ravnopravni u njoj“, naglasila je Jankovićeva.

Brankica Janković dodaje da podržavaju inicijativu da park dobije ime po Dušanu Jovanoviću kao opomena na stalnu borbu protiv diskriminacije.

„Ubijen je samo zato što je Rom. I posle 25 godina je jako bitno što se sećamo. Stalno moramo biti na oprezu i voditi računa koliko je opasno delovanje ekstremističkih grupa. Dobro je što smo sinoć zajedno podsetili na Dušanovo ubistvo“, zaključila je Janković.

(N1/RTS)