Skip to main content

Fon der Lajen: Ruski napadi na infrastrukturu u Ukrajini – čist terorizam

Planeta 19. okt 2022.
3 min čitanja

Ruski napadi na ukrajinske civile i infrastrukturu ratni su zločin i čisti terorizam, istakla je u Strazburu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Ruski ciljani napadi na civilnu infrastrukturu, posebno na električnu mrežu, predstavljaju novo poglavlje u već dosad okrutnom ratu. To su ratni zločini. Ciljani napadi na civilnu infrastrukturu s jasnim ciljem da se ljudi liše vode, struje i grejanja s dolaskom zime su čista teroristička dela”, rekla je Fon der Lajen u govoru na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Predsednica EK učestvovala je u raspravi u Evropskom parlamentu na temu o predstojećem samitu čelnika EU, koji se u četvrtak i petak održava u Briselu.

“Najbolji odgovor na Putinove ucene su evropsko jedinstvo i solidarnost”, istakla je Fon der Lajen.

Predlog EK za smanjenje cene gasa

Ona je upoznala poslanike s predlozima za smanjenje cena gasa koje je Komisija objavila u utorak, a o kojima će se razgovarati na predstojećem samitu EU, a nakon toga ministri energetike na svom sastanku 25. oktobra.

Komisija je predložila paket mera koje predviđaju zajedničku kupovinu gasa, uvođenje mehanizma za ograničavanje cena na berzi gasa, nove mere za transparentnu upotrebu infrastrukture i solidarnost među državama članicama, uz kontinuirane napore za smanjenje potražnje za gasom.

Komisija se nije odlučila na uvođenje ograničenja na veleprodajne cene gasa i umesto toga je predložila stvaranje nove referentne vrednosti za određivanje cena tečnog gasa, okvir za predlaganje mehanizma korekcije cena kako bi se uspostavilo dinamično ograničenje cena za transakcije na berzi gasa, te privremen okvir kako bi se sprečio ekstreman porast cena na tržištima izvedenica.

Komisija je predložila reformu indeksa na holandskoj berzi gasa TTF, koji služi kao referentna vrednost za Evropu. Taj indeks uzima u obzir samo gas koji se dostavlja gasovodima, a njegova cena je odletela u nebo nakon prekida isporuke ruskog gasa i ne uzima u obzir sve veći uvoz tečnog gasa kojim se kompenzuje ruski gas.

Komisija stoga želi da stvori novi, komplementarni indeks do marta sledeće godine, koji bi bolje održavao situaciju na tržištu gasa, to jest sve veći udeo tečnog gasa, a kako bi se došlo do stabilnih i predvidivih cena za kupovinu tečnog gasa za punjenje skladišta gasa za sledeću sezonu 2023.

U međuvremenu dok se ne uspostavi novi indeks, Komisija predlaže novi privremeni mehanizam koji bi uveo dinamično ograničenje cena na berzi TTF, što znači da bi se pri određivanju gornje cene vodilo računa o cenama u drugim delovima sveta, kako proizvođači ne bi preusmerili svoj gas prema drugim tržištima i ostavili Evropu bez tog energenta.

Taj bi mehanizam smanjio nestabilnost cena, određivanjem gornjeg plafona cena iznad koje transakcije ne bi bile dopuštene.

“Treba nam nova, referenta vrednost za tečni gas. Komisija će zajedno s evropskim regulatorom razviti taj komplementarni indeks, ali za to treba vremena. Dakle, kao privremenu meru – ograničavamo cene putem TTF-a”, rekla je Fon der Lajen.

Iako Komisija nije predložila ograničenje cena gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, što se već primjenjuje u Španiji i Portugalu, Fon der Lajen sada najavljuje da takav pristup treba razmotriti na nivou EU.

“Gas takođe povećava cene električne energije. I tu imamo iberijski model, koji zaslužuje da ga razmotrimo na nivou EU. Još ima pitanja na koja treba odgovoriti, ali želim da prevrnem svaki kamen u traženju rešenja”, poručila je Fon der Lajen.

Čini se da je do promene stava Komisije doveo sve veći pritisak država članica da se ograniči cena gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Prema nacrtu zaključaka za samit čelnika EU, koji se još uvek može menjati, čelnici država članica pozvaće Komisiju da predloži “privremeni okvir za ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije na nivo koji će pomoći smanjenju cena električne energije”.

Pitanje je hoće li taj zaključak dobiti podršku svih država članica jer neke od njih se s tim ne slažu, poput Nemačke i Holandije, koje se pribojavaju da bi to moglo dovesti do povećanja potražnje za gasom.

(N1/Hina, foto: dpa)