Skip to main content

Branka Dragović Savić: U Srbiji nema političke snage koja je spremna da se suoči sa ruskim uticajem

Izdvajamo 03. jun 2023.
2 min čitanja

"Izloženi smo uticajima diktatorskih režima u Rusiji i Kini, koji nam neće doneti ništa dobro"

Glavna urednica vojvođanskog portala Autonomija Branka Dragović Savić izjavila je da u Srbiji ne vidi političku snagu koja je spremna da se suoči sa malignim ruskim uticajem koji je veoma prisutan u društvu i koji se iz Srbije preliva na region.

„Više od 90 odsto političkih partija je nacionalističko i ne želi da se suprotstavi malignom ruskom uticaju, sem nekoliko manjih stranaka koje su gurnute na političku marginu“, kazala je Branka Dragović Savić na tribini u Klubu novinara u Banjaluci.

Ona je dodala da Srbija nije neutralna zemlja kada je agresija Rusije na Ukrajinu u pitanju, jer nije uvela sankcije Rusiji niti je uskladila svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom, iako je zemlja kandidatkinja za članstvo u EU.

„Izloženi smo uticajima diktatorskih režima u Rusiji i Kini, koji nam neće doneti ništa dobro“, rekla je Branka Dragović Savić.

Izvršni direktor Helsinškog parlamenta građana Banjaluke Aleksandar Žolja rekao je da u društvima u regionu vlada atmosfera u kojoj odgovoaran dijalog o važnim temama nije moguć.

„Mi smo infantilna društva“, ocenio je Žolja.

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić rekao je da su naročito teme poput ruskog i kineskog štetnog uticaja tabuizirane.

„Niti režim nit najveći deo opozicije ne samo da ne žele da govore o tome, već je Vučiću uspelo da zemlju toliko natopi rusofilijom da bi, kada bismo mogli zamisliti takvu situaciju, Putin pobedio Vučića na izborima u Srbiji, pošto je uzdignut na nivo totema“, ocenio je Gruhonjić

Na tribini je predstavljena i publikacija NDNV-a koja sadrži tekstove o ruskom i kineskom uticaju u Srbiji, ali i u regionu.

Publikacija posvećena ruskoj i kineskoj političkoj, ekonomskoj i kulturnoj propagandi u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana pruža dubinske i kritičke analize ruske i kineske propagande i njenih efekata u Srbiji i ostalim zemljama sa postjugoslovenskog prostora.

Publikacija sadrži odabrane analize, članke i intervjue pisane i vođene tokom poslednjih godinu dana.

Analitičke tekstove, intervjue i kolumne objavljivane tokom poslednjih godinu dana na portalu Autonomija, čiji je izdavač Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kreirali su etablirani autori i novinari iz zemalja regiona – i svojevrsni su dokumenti razmera te propagande i njenih pogubnih učinaka.

Upravo zbog tih učinaka na koje ukazuje i ovaj specifičan i važan novinarski monitoring, cilj ove publikacije je da se institucijama, medijskoj zajednici, ali i nevladinom sektoru, i svim građanima regije predoče činjenice, rasvetle motivi i ukaže na moguće posledice propagande kojoj su ova društva izložena u brojnim aspektima.

To je posebno važno u kontekstu u kojem većina nacionalnih i lokalnih medija u regionu nudi ograničenu, ili pak prorusku/kinesku perspektivu.

Publikacija, kao i projekat iz koje je proistekla, rađeni su uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.

(Autonomija, foto: Autonomija/Printscreen NDNV)