Skip to main content

Opozicija: Budžet Novog Sada biće oštećen za više stotina miliona eura

Autonomija 03. jun 2023.
2 min čitanja

Zbog izmena i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, koje je Vlada Srbije usvojila 4. maja, „ljudi bliski vladajućem režimu“ imaće šansu da se još više „obogate na račun građana“, upozorili su danas predstavnici više opozicionih partija u Novom Sadu.

Na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Vladimir Vrsajkov, predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Ana Oreg, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije i predsednica Pokrajinskog odbora Pokreta slobodnih građana, Miloš Pankov, jedan od osnivača Akcije progresivne Vojvodine i Aca Udicki, predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Pokreta za preokret, istaknuto je da će pomenutim izmenana zakona bitit omogućen prenos vlasništva građevinskog zemljišta sa prava korišćenja na pravo svojine bez plaćanja naknade za konverziju prava, koja je važan prihod lokalnih samouprava.

U konkretnom primeru četiri fabrike u nekadašnjoj industrijskoj zoni na Futoškom putu – Jugoalat, Jugodent, Grafika i Novitet, ukoliko izmene Zakona budu usvojene, na tom prostoru ukupne površine 5,5 hektara nići će višespratnice sa više hiljada stanova, a čista zarada od prodaje tih stanova otići će vlasnicima zemljišta.

„Grad Novi Sad će, samo za ove četiri parcele (računajući trenutni iznos naknade od 25.000 dinara po kvadratnom metru za prvu zonu) biti uskraćen za prihode od najmanje 12 miliona evra, a za toliko će biti uvećana profit vlasnika građevinskog zemljišta“, istaknuto je na konferenciji za novinare ispred tih fabrika.

Dodaje se da će, ukoliko se ta računica primeni na druge slične lokacije u gradu, Novi Sad biti uskraćen za prihode od više stotina miliona eura.

„To će, samim tim, dovesti i do nove poplave izgradnje stanova, ali bez prihoda neophodnih za ulaganje u infrastrukturu: kanalizacionu i vodovodnu mrežu, trafostanice, održavanje čistoće i zelenila – sve ono što već sada ne funkcioniše u Novom Sadu“, poručili su opozicionari.

Istakli su i da gradonačelnik Milan Đurić nije našao za shodno da se obrati građanima i objasni kako će ovaj manjak prihoda nadomestiti.

(Autonomija)