Skip to main content

BRANKA DRAGOVIĆ SAVIĆ: Stidiš li se, Vojvodino?

Izdvajamo 05. sep 2022.
2 min čitanja

ZABORAVLJENA RACIJA: Pre nekoliko dana potredsednica mađarskog Parlamenta Dora Duro (Dóra Dúró) svečano je otkrila bistu ratnog zločinca Mikloša Hortija u zgradi te institucije. Na ovaj sramotan čin nisu se niti oglasile vojvođanske institucije. Horti je u Jugoslaviji proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih, jevrejskih i romskih civila u Vojvodini. Njegova vlada odgovorna je za smrt ili deportaciju skoro 20 hiljada građana Vojvodine, a jedan od najmonstruoznijih zločina njegovih vojnika je Racija u južnoj Bačkoj u januaru 1942. godine u kojoj je ubijeno više od tri i po hiljade ljudi.

REVIZIJA: I ako je ćutanje državnih organa, iako nedopustivo, ipak očekivano jer Srbija i sama rehabilituje svoje zločince, kako iz poslednjeg svetskog tako i potonjih jugoslovenskih ratova, vojvođanska ćutnja zlokobna je po sve njene nacionalne i etničke grupe, njenu višejezičnost i multikulturalnost. Po mir i spokoj svih njenih građana.

SUŽIVOT: Nekad se to zvalo „bratstvo i jedinstvo“, koje je prvo valjalo razoriti kako bi se potom u krvavim ratovima rastočila Jugoslavija. A sve je upravo krenulo od prepakivanja istorije i rehabilitacije zločinaca. Da li je u takvim okolnostima suživot u jedinom preostalom mulitinacionalnom postjugoslovenskom prostoru uopšte moguć? Čega se to igraju rehabilitatori i šta zazivaju? I kako je moguće da oni koji sede u vojvođanskim zdanjima samo gledaju na drugu stranu?

MONSTRUM SPOMENIK: Ili neće biti da samo gledaju na drugu stranu? Već zdušno saučestvuju u zazivanju novih zločina. Šta je, naime, zapravo ideja podizanja monstruoznog „spomenika nevinim žrtvama 1944/45“ u Novom Sadu koji izjednačava žrtve i dželate!? Jedno je izvesno, svakako nije prožeta principima pravičnosti i odgovornosti, a koji su i garancija mira.

ANTIFAŠISTI: Iako su na ovim prostorima već tri decenije u ilegali, antifašisiti su uspeli da odlože novi zločin nad žrtvama faišizma u Novom Sadu, te je izgradnja sramotnog spomen obeležja zastala nakon izlivanja postamenta. Da li će uspeti da poptuno zaustave realizaciju te sulude i iznad svega opasne ideje?

VOJVOĐANSKE INSTITUCIJE: Plaši odgovor koji se ogleda kako kroz ćutanje, ili pak saučestvovanje, pokrajinskih institucija u fašizaciji javnog prostora i samog vojvođanskog društva. Ne svedoči tome „samo jedan“ frankeštajnski spomenik. Govor mržnje uveliko već dominira i medijskom i političkom scenom, a sad već i sa fasada na zgradama vojvođanskih gradova vrište grafiti i poruke u slavu fašista i inih zločinaca. Stidiš li se, Vojvodino?

(VOICE Newsletter)