Skip to main content

Borut Pahor novi predsednik Slovenije

Jugoslavija 02. дец 2012.
4 min čitanja

Slovenija je izabrala novog predsjednika. Nakon izbrojanih 99,99 posto glasova, kandidat socijaldemokrata Borut Pahor pobijedio je sa 67,44 posto glasova, a aktuelni predsjednik Danilo Turk osvojio je 32,5 posto.

U pobjedničkom govoru, Pahor je kazao kako se mora pronaći izlaz iz „kolosalnih problema koji nas okružuju“.

„Taj izlaz naći ćemo zajedno. Jedan s drugim, jedan kraj drugog. Ništa u vremenu krize neće biti lagano, ali svi ti problemi su premostivi“, kazao je on.

„Spreman sam pojedince vezati u jaku zajednicu, da zajedno izađemo iz ove krize i nama i našoj djeci damo nadu za budućnost koju tako jako trebamo.“

Turk je zahvalio glasačima, te onima koji su omogućili da, kako je kazao, u zadnjih pet godina uživa visok nivo javne podrške.

„Kad decembarske magle nestanu … moj rad će se dobro cijeniti“, kazao je on.

„Ostajem aktivan, odgovoran i informiran državljanin Republike Slovenije. Demokratija i budućnost zahtijevaju što više aktivnih i informiranih državljana“, poručio je Turk.

Kako je iz Ljubljane izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, ključno pitanje je da li će premijer Janez Janša i vođa opozicije Zoran Janković sjesti za isti sto, jer bez sudjelovanja opozicije nije moguće pronaći rješenje za izlaz iz krize.

Janković je kazao da nije problem sjesti sa Janšom za isti sto i bez Pahorovog poziva.

„Problem je u onome što ćemo se dogovoriti za tim stolom. To se ne odnosi na političke blokade, nego za blokadu razvoja Slovenije. Osvježenja koja ova Vlada radi su pogrešna. Tvrdio sam to i prije šest mjeseci, a to kažem i sada kada su poznate projekcije za 2013“, kazao je on.

„Rebalans proračuna je još slabiji nego što je bio onaj za 2012. Napravljen je na nerealnim temeljima. Prihodna strana će biti prazna. Sada treba početi raditi na velikim infrastrukturnim projektima.“

Najavljeni novi protesti

Drlja je izvijestila da su, nakon nasilih demonstracija u Ljubljani uoči izbora, za ponedjeljak najavljeni novi protesti u slovenskoj prijestolnici, kao i Mariboru.

Prema podacima Državne izborne komisije, do 19 sati glasalo je 717.894 posto građana, odnosno 41,95 posto birača.

Nakon što su u 19 sati objavljene prve izlazne ankete koje su Pahoru dale ubjedljivu prednost, on je poručio građanima da „trebamo povjerenje jedan od drugoga, međusobno poštovanje, strpljenje i ako razlike između nas budu tako velike, da bude jače to što nas povezuje“.

„Što se tiče izlaznih anketa… ne doživljavam ovo kao osobnu potporu nego kao potpunu viziju koju smo gradili zajedno. Zahvaljujem vam se za potporu i [treba] da se zajedno iskopamo iz problema. Nema nijednog problema koji ne možemo riještiti zajedno. Ova pobjeda je tek početak nečega novog, nove nade, novog vremena. Ako budemo u tome uspjeli, ja ću dati od sebe svu snagu, ali to ovisi i od svih nas“, rekao je Pahor.

Drlja je kazala  da su izbori su protekli mirno, a policija je intervenirala na samo jednom biračkom mjestu zbog narušavanja javnog reda i mira.

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, koja se javila iz Pahorovog izbornog štaba, kazala je kako je Pahor rekao da se nije kandidirao zbog funkcije i položaja, nego da će raditi za opće dobro.

Ona je dodala da je Pahorovu kampanju obilježila činjenica da je mnogo radio, uključujući i na radnim akcijama nakon nedavnih poplava.

Svi u Pahorovom štabu vjeruju da će Pahor biti pomirljivi faktor u veoma podijeljenoj slovenskoj politici.

Drlja je kazala da je u prvom krugu Turk radio na povezivanju političkih partija u Sloveniji, dok je u drugom krugu promijenio strategiju i počeo kritizirati Vladu.

Politički analitičar Davor Gjenero kazao je za Al Jazeeru da je Pahorov rad tokom kampanje jedan od razloga za pobjedu, a kao drugi faktor naveo je to što je „od početka funkcionirao kao čovjek koji okuplja, a ne odbija“.

„Pahor je imao dobro struktuiranu kampanju, a Turk je puno manje efikasno vodio kampanju, zato je i razlika u broju glasova tako velika“, kazao je Gjenero.

On je kazao kao protesti, koji već nekoliko sedmica potresaju Sloveniju, kao i nizak odziv birača imaju isti izvor – visoko nezadovoljstvo slovenskih građana politikom.

„Moguće je pretpostaviti još nešto – moguće je govoriti da protesti nisu toliko spontani, da ovdje postoje neki ‘stričevi iz pozadine“, rekao je Gjenero.

„Pahor je govorio o Milanu Kučanu, a moguće je prepoznati različite političke vrste i ja pretpostavljam da su slovenski građani ocijenili da se njima pokušalo manipulirati i zbog toga su dodatno politički rezignirani.“

Gjenero je ocijenio da je sasvim sigurno kako je Milan Kučan doživio najveći politički poraz u svom životu.

„Taj krug oko Kučana i [Zorana] Jankovića je jako puno investirao u kampanju Danila Turka. Moguće je pretposatviti da je izuzetno slab Turkov rezultat djelomično posljedica njihovog velikog angažmana i činjenice da većina u političkoj areni nema simpatije za taj tip djelovanja“, rekao je Gjenero.

U sjeni demonstracija

U sedam sati u nedjelju otvoreno je više od 3.300 birališta na kojima se glasalo na izborima za predsjednika države.

U prvom krugu izbora prije tri sedmice najviše glasova, 39,93 posto, dobio je Pahor, bivši predsjednik vlade.

Turk je bio drugi s 35,9 posto, dok je kandidat desnog centra Milan Zver s 24 posto glasova otpao.

Zadnja sedmica kampanje Pahora i Turka bila je donekle zasjenjena javnim protestima protiv vladajućih političkih i privrednih elita, koji su se odvijali u različitim slovenskim gradovima.

Nakon nasilnih demonstracija u Ljubljani u petak, u subotu su na društvenim mrežama osvanuli pozivi na „opću pobunu naroda“ za nekoliko sedmica, javila je Drlja.

Penzionerka Ladislava Savič, koja je glasala na izborima, kazala je za Al Jazeeru da podržava štednju, ali da se štedi pravedno.

Ilona Penzes, kao i brojni drugi mladi ljudi, brine šta će raditi nakon diplome i gdje naći posao.

„Ako pogledam samo kolegice koje predaju diplomski rad, ogromna je birokracija“, kaže ona.

„Fakulteti se međusobno ne mogu dogovoriti. Takve stvari jako smetaju. Osim toga i ako želiš osnovati firmu, kad si mlad početnik, često stvari zapnu.“

Različiti stavovi

Dvojica kandidata u proteklim sedmicama različito su se izjašnjavali o demonstracijama, kao i o odnosu prema Vladi i njenoj odgovornosti za ekonomsku krizu i socijalno stanje u državi.

Pahor, koji se želi profilirati kao političar centra, zagovarao je strpljivost i pregovore Vlade i opozicije kako bi se našao pravi recept za izlazak iz krize, upozoravajući na političku i društvenu krizu do koje može doći iduće godine ako se o reformama ne postigne politički konsenzus.

Turk je, pak, demonstracije uzeo kao dokaz za svoju tezu da Vlada svojom politikom štednje nije uspjela potaknuti oporavak jer se je kriza produbila, te da ne treba unaprijed isključiti alternativna rješenja, uključujući i tehničku vladu, čemu se Pahor protivi.

Predizborne ankete u posljednjoj sedmici pokazivale su  da je Pahor bio u znatnoj prednosti.

(Al Jazeera)