Skip to main content

Borrell: Afganistan je pokazao da trebamo evropsku vojsku

Planeta 31. avg 2021.
2 min čitanja

Vlade Evropske unije moraju se založiti za stvaranje evropskih snaga za brzo reagiranje kako bi bile bolje pripremljene za buduće krize poput one u Afganistanu, izjavio je čelnik vanjske politike EU-a Josep Borrell.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Borrell je rekao italijanskim novinama II Corriere della Sera da je povlačenje američke vojske iz Afganistana po brzom postupku, kako je sigurnost opadala, pokazala da EU mora povećati napore izgradnje zajedničke odbrambene politike, prenosi Hina.

‘Moramo brzo reagirati’

“Moramo izvući pouke iz ovog iskustva… kao Evropljani nismo mogli poslati 6.000 vojnika na kabulski aerodrom da osiguraju područje. SAD je mogao, mi nismo”, kazao je.

Borrell je rekao da bi Unija, koja broji 27 zemalja članica, trebala imati “inicijalnu početnu snagu” od 5.000 vojnika.

“Moramo moći reagirati brzo.”

U maju je 14 zemalja EU-a, uključujući Njemačku i Francusku, predložilo stvaranje takve vojske, s mogućim brodovima i avionima, kako bi pomogli stranim demokratskim vladama koje trebaju hitnu pomoć.

Prvi put se o tome raspravljalo 1999. godine, u kontekstu rata na Kosovu, 2007. godine je uspostavljen zajednički sistem borbenih grupa od po 1.500 vojnika koji će odgovarati na krize, no nikad nije korišten, jer su se evropske vlade razilazile u mišljenju kada i kako ih koristiti.

Borrell je rekao da je vrijeme za fleksibilnost, navodeći brzo donesene sporazume za nošenje s finansijskom krizom kao primjer kako bi Unija trebala prebroditi ograničenja u korištenju vojnih operacija navedenih u ustavnim sporazumima.

Prepreke i dalje postoje

“Možemo raditi na puno različitih načina”, kazao je.

Velika Britanija bila je aktivna u stvaranju borbenih grupa 2000-ih, no nije odobravala njihovo korištenje, dok je jačala opozicija prema bilo čemu što bi moglo nalikovati na stvaranje EU vojske.

S odlaskom Velike Britanije iz Unije, čelnici EU-a se nadaju da se ta ideja može ponovno oživjeti.

No, prepreke i dalje postoje, uključujući nedostatak zajedničke odbrambene kulture među različitim EU članicama i razilaženju po pitanju toga kojim bi se zemljama trebao dati prioritet za korištenje vojske.

(Al Jazeera, Foto: Beta)