Skip to main content

BORO KONTIĆ: Fragile

Stav 03. okt 2022.
3 min čitanja

2. oktobra 2022. Bosna i Hercegovina je izašla na svoje, rekoše, nakon Dejtona- najvažnije opšte izbore.

2. oktobra 2022. u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, održao je koncert i ujedno proslavio svoj rođendan jedan od najvećih muzičara današnjice, Sting.

Od svih internetski dostupnih fotografija Stingovih najviše volim onu sa slavnim šahisom, Gari Kasparovom. Zbog njegovog kristalno jasnog stava o ruskoj agresiji na Ukrajinu? I to. Ali, dozvoljavam sebi ličnije razloge. Zbog toga, naime, što je s njim-Kasparovom, remizirao jedan od najvećih pjesnika crnogorskih, sarajevskih, moj dragi prijatelj, Marko Vešović. Bilo je to 20. jula 1994. U opkoljenom (nam) Sarajevu.

Kasparov je stigao da pruži podršku opkoljenom Sarajevu. Odigrao u sarajevskoj Skenderiji simultanku na dvadeset ploča. Na devetnaest je pobijedio. Dvadeseta? S njom je remizirao! Za tom jednom je sjedio pomenuti, Marko Vešović. Citiram ga:

„Ušao sam u bitku s njim kao onaj koji je već Bogin, poginuo si prije nego što si sjeo za tablu, i jedini sam ja s njim remizirao! Toliku snagu čovjeku zna uliti beznađe“.

Ulazim u rizik prejakih analogija. Ali, neka mi bude. Jer, pišem ovo u noći između 2. i 3. oktobra dok se postepeno ispostavljaju rezultati izbora koji pomalo (mada valja zadržati skepsu!) uhu gode. Nešto se mijenja!

Te kako god, što god, uporno mi ono Vešovićevo „beznađe“ naumpada. To da „toliku snagu ulije beznađe!“

Biće i stručnijih i kompetentnijih i odmaknutijih i složenijih i hladnokrvnijih itd analiza rezultata BH izbora 2022. Ali dok ih pratim u noći između 2. i 3. oktobra, kao objašnjenje mi, u prilog pomenutom beznađu, iskrsava i nešto što sam pročitao dan prije izbora.

To da su „potrebitim“ građanima Bosanskog Petrovca podijeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama.

Bosanski Petrovac se nalazi na raskrsnici puteva Bihać-Jajce-Knin, u Petrovačkom polju, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, između planina Osječenice, Klekovače i Grmeča.

Za vrijeme postojanja NDH, preimenovan je u Hrvatski Petrovac. Tim prije imponira i obavezuje ovo: Bosanski. Jer se vratilo i, evo, opstalo.

Bosanski Petrovac je u drugom svjetskom ratu iznjedrio 23 narodna heroja. Jedan od najslavnijih, beskrajno mlad u smrt uknjižen, Mahmut Ibrahimpašić.

U spisku naseljenih mjesta Bosanskog Petrovca pominju se Dobro Selo, Medeno Polje, Vedro Polje, Prkosi… Sve lijepi toponimi.

Bosanski Petrovac ima: Spomen biblioteku Skendera Kulenovića, Spomen kuću Ahmeta Hromadžića, Spomen objekt zasijedanja AFŽ-a,Trg Šehida, spomenik poginulim Petrovčanima u ratu 1992. – 1995. god, Spomenik Narodnim herojima iz Drugog svjetskog rata (Radivoj Rodić, Zdravko Čelar i Mahmut Ibrahimpašić), Spomen groblje iz Drugog svjetskog rata, Spomenik petrovačkim velikanima: Jovanu Bjeliću, Ahmetu Hromadžiću, Mersadu Berberu, Skenderu Kulenoviću, Spomenik jugoslovenskoj avijaciji u Drugom svjetskom ratu na Medenom polju.

U Bosanskom Petrovcu je rođen Jovan Bijelić, slikar, čija je zaostavština proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Na upit – šta ga je uvelo u slikarstvo onomad je odgovorio „Jesen u Bosni“.

U Bosanskom Petrovcu je rođen Skender Kulenović.

Mersad Berber, slikar. Ahmet Hromadžić, dječji pisac.

E da bi nekoliko dana pred izbore 2022. Bosanski Petrovac osvanuo u tekstu gdje se govori kako je stanovništvu podijeljena jednokratna pomoć. Paketi. Pa nadležna osoba taksativno pojašnjava:

– Mi, kako smo dobili robu, tako smo je i podijelili. Imamo tri kategorije, prva kategorija su jedan i dva člana domaćinstva i njima smo podijelili 20 kilograma brašna, četiri litre ulja, šest komada mesnih narezaka i isto toliko konzervirane ribe, deset komada pileće paštete, zatim kilogram soli i četiri kilograma šećera.

Druga kategorija je od tri do pet članova i tu smo podijelili 30 kilograma brašna, četiri litre ulja, po osam komada mesnih narezaka i konzervirane ribe, dvanaest pilećih pašteta, kilogram soli, četiri kilograma šećera i pakovanje deterdženta od 3 kilograma.

Treća kategorija je od šest i više članova 40 kg brašna, šest litara ulja, po 14 komada mesnih narezaka i konzervirane ribe, 16 pilećih pašteta, kilogram soli, šest kg šećera i pakovanje deterdženta od 3 kg.

Biće, rekoh, naknadnih i složenijih analiza rezultata BH izbora 2022. ali evo u noći između 2. i 3. oktobra ja tipujem na beznađe kao jedan od razloga (ne)očekivanih rezultata! Beznađe što ga pominje Marko Vešović koji je jedini od šahovskih entuzijasta opkoljenog Sarajeva remizirao sa Gari Kasparovom.

U pretpostavku o beznađu uklapa mi se i to da je na izbore 2. oktobra 2022. izašla i Bosanka Hanka Šestan koja broji 101 godinu!

„Hoću da glasam, jesam nepismena, ali će mi pomoći unuk Omer. Svi bi trebali doći glasati da se ovim što vladaju 30 godina stane u kraj“.

Hanka Šestan živi u gračaničkom naselju Lohinja Donja. Sluša vijesti pa je, bilježi novinar „htjela boljeg i sposobnijeg predsjednika i vladu u kojoj se ne krade, već pravi država“. (osjećam da ovo unuk Omer u formulaciji pripomaže!)

Potom kaže Hanka Šestan: „Pokradoše zemlju, samo se svađaju i ništa ne rade“.

Eto, zato je Hanka Šestan, rođena prije 101 godinu došla na izbore.

Ali, ne smije se biti euforičan. To što su neki „svrgnuti“. Zgodno je zato poslužiti se naslovom pjesme koju je u noći između 2. i 3. oktobra dok smo pratili izborne rezultate Sarajevu namijenjeno, otpjevao i odsvirao Sting: Fragile. Lomljivo, krhko je sve to još da bismo se bezuslovno radovali.

(Gradski portal, Foto: mc.rs)