Skip to main content

Borislav Novaković (NS): Prevremeni izbori ili stalni protesti

Info 05. dec 2021.
2 min čitanja

Povodom jučerašnje izjave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koji je učesnike protesta nazvao “barabama i zgubidanima”, ocenjujući da protest “predsetavlja najbrutalnije nasilje nad normalnim životom”, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je da Vučevićevu poziciju neodrživom.

„U novijoj političkoj istoriji Novog Sada ne postoji nijedan gradonačelnik koji se toliko poistovetio sa svojom strankom. Dakle, Miloš Vučević ne krije da nije, niti ima nameru da bude gradonačelnik svih građana. On je gradonačelnik samo onih građana koji su glasali za SNS“, napisao je Novaković u saopštenju za javnost.

Ocenio je da Vučević zu svojim nastupima sve vreme govori kao predstavnik SNS-a, a ne kao prvi čovek ovoga grada.

„Umesto da ima najveću distancu prema vlastitoj stranci i da deluje ujedinjujuće i objedinjujuće, on stalno stvara tenzije i unosi razdor, otvoreno vređajući građane koji ne misle kao njegov SNS“, smatra Novaković, uz ocenu da se Novi Sad dramatično približava vanrednim lokalnim izborima.

Prema njegovim rečima, iz ove političke agonije možemo na civilizovan i pravno utemeljen način izaći samo ostavkom gradonačelnika i raspisivanjem prevremenih lokalnih izbora.

„Jučerašnji dan je polazao da sadašnja gradska vlast nema podršku građana Novog Sada. U vremenu koje dolazi taj jaz između onih koji vladaju i realnog raspoloženja građana biće sve veći. Zato su prevremeni lokalni izbori način da se smire tenzije i da Novi Sad dobije skupštinu koja realno odražava raspoloženje njegovih građanki i građana“, naveo je Novaković.

Naveo je i da je jučerašnji sukob na mostu Slobode otpočeo tako što je lični prijatelj Miloša Vučevića i vlasnik firme Montop HRS Marko Bosanac Boske sa leđa prišao i mučki udario pesnicom u glavu jednog od prisutnih učesnika protesta.

„Podsećam da je reč o osobi koja je već osuđivana zbog nasilničkog ponašanja. Iako ima nesumnjivu kriminalnu prošlost ovaj ’biznismen’ je sa EPS-om potpisao ugovor za očitavanje brojila u vrednosti od sto miliona evra, a od grada Novog Sada njegova firma je samo u ovoj godini dobila poslove u vrednosti od dve milijarde dinara“, napisao je Novaković.

SSP: Vučevićev Boske tukao građane na Mostu slobode

Stranka slobode i pravde ocenila je da je u subotu izašlo na videlo ono na šta su i ranije upozoravali: da Vučićev gaulajter Miloš Vučević, tesno sarađuje s navijačkim grupama kako bi disciplinovao građane.

„Vođa navijača Marko Bosanac Boske udario je u glavu demonstranta i izazvao tuču tokom jučerašnjih protesta u Novom Sadu. Činjenica da je u napadu na građane učestvovao čovek blizak gradonačeliku Milošu Vučeviću, dokazuje da je napad orkestriran od strane vladajuće stranke u cilju izazivanja incidenata i zastrašivanja. Sve to potkrepljuje činjenica da ni u ovom slučaju policija nije reagovala, iako su njeni pripadnici bili prisutni – u civilu, a sve se dešavalo ispred punkta Policijske uprave Novi Sad“, navodi se u saopštenju SSP-a.

Podsetili su i na to da je firma Marka Bosanca Montop HRS proteklih godina bila ekskluzivni podizvođač radova na nizu državnih građevinskih projekata, pa mu je Privredna komora Srbije dodelila nagradu Regionalnog poslovnog lidera za 2020.

„Njegovo prijateljstvo s Vučevićem i bliskost režimu obezbedila mu je unosne poslove, što je očigledno ’plata’ za sve bivše, ali i buduće obračune sa neistomišljenicima. Zabrinjavajuće veze novosadske vlasti sa kriminalnim miljeom, na koje smo ukazivali, sada su potpuno očigledne. Glavna figura, gradonačelnik Miloš Vučević, očito bez ikakvog osećaja za odgovornost, tako u moralnom smislu postaje saučesnik u siledžijskom postupku svog bliskog saradnika Marka Bosanca“,navodi se u saopštenju.

(Autonomija)