Skip to main content

BORIS VARGA: U Srbiji se protiv Putina najžešće bore Rusi

Izdvajamo 15. апр 2022.
3 min čitanja

"Remete desničarsku viziju Srbije koju treba da krase likovi krvavih dela Ratko Mladić i Vladimir Putin"

Građanska neformalna grupa „Rusi, Belorusi, Ukrajinci i Srbi zajedno protiv rata“ nikako se ne uklapa u stereotip o velikom bratskom ruskom narodu na tenkovima i sa supermodernim raketama, a poslednjih nedelja njihovi aktivisti su pod pritiskom i pretnjama ruskih i srpskih desničara

Reč je o neformalnoj fejsbuk grupi „Rusi, Belorusi, Ukrajinci i Srbi zajedno protiv rata“ koju čini preko 1.600 članova, a koja je nastala kao akcija protiv Putinove agresije na Ukrajinu. Osnovali su je oko 50 građana uglavnom ruskog porekla, koji duže vreme žive u Srbiji ili su naši državljani. Sa njima su članovi ukrajinske i beloruske dijaspore u Srbiji kao i ovdašnji starosedeoci, a sve više im se priključuju Rusi i Ukrajinaci koji su napustili svoje države nakon 24. februara, početka agresije na Ukrajinu. 

Ruski članovi ove grupe bili su i ranije aktivni, a prvi put su se okupili u Beogradu prošle godine iz protesta zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Sa interneta aktivnost fejsbuk grupe se uz podršku Žena u crnom proširila na ulicu i početkom marta zajedničkim snagama organizovan je u Beogradu prvi protest protiv rata u Ukrajini, upamćen po tome da je više stotina ljudi nosilo trideset metara dugu ukrajinsku zastavu, kojom su prošetali od centra do Slavije. Zajedno sa ambasadom Ukrajine u Beogradu aktivisti iz grupe sakupljaju i humanitarnu pomoć ukrajinskim izbeglicama i interno raseljenim.

Posle sramnih skupova u Beogradu i slika podrške Rusiji koje su obišle svet, a na kojima su srpski desničari nosili portrete Putina i neofašističke oznake „Z“, obraz Srbije sačuvala je ovdašnja ruska dijaspora. Ogromna ukrajinska plavo-žuta zastava na fotografijama u medijima dostojno je parirala već uobičajenoj sivoj slici srpskih nacionalista tobože rusofila.

Posle drugog protesta krajem marta, grupa se našla pod raznim pritiscima. Zbog organizovanog udara prijava botova, Fejsbuk je blokirao najaktivnije članove i administratora grupe. Neki članovi grupe „Rusi, Belorusi, Ukrajinci i Srbi zajedno protiv rata“ nisu hteli o svojim akcijama da govore pred kamerama, jer se u histeričnoj putinofilskoj atmosferi koja vlada Srbijom ne osećaju bezbedno.

Dok grupa funkcioniše, ruske diplomate mogu samo da gaje nervozu i kritike šefova „šta se to dešava na ulicama Beograda?“. Ali, ni naprednjačkom režimu nisu bili dragi kadrovi plavo-žutog talasa sa protesta, posebno kada treba da se pred Putinom pravda lojalnost za jeftini gas ili opravdava izdaja zbog glasanja Srbije u UN-u kontra Rusiji.

Foto: Facebook

Stvari su otišle još dalje na Telegramu, gde su srpski i ruski desničari koji sebe nazivaju „Orlovi“ objavili fotografije i imena majki sa decom sa pomenutih antiratnih protesta u Beogradu. „Orlovi“ su na ruskom jeziku učesnicima pretili nasiljem i fizičkim obračunom.

Grupa očigledno remeti desničarskoj viziji Srbije i Beograda, koji treba da krase likovi starih krvavih dela Ratka Mladića i novih dela genocida Vladimira Putina. Na internetu, pretnjama i zastrašivanjem posebno su ciljani državljani Ruske Federacije u Srbiji koji su protiv Putina. Pojavile su se i neproverene izjave na društvenim mrežama, u kojima se citira ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin da će državljani Rusije koji kritikuju rusku državu i ugrožavaju njene odnose sa Srbijom, biti deportovani nazad u svoju domovinu, gde im zbog toga prete krivični procesi. Na početku rata u Ukrajini dopunjen je krivični zakon Ruske Federacije, po kom za komentarisanje ruskih oružanih snaga preti rigorozna kazna i do 15 godina zatvora.

Iako su ove Vulinove izjave zvanično demantovane, one su kod ruske dijaspore u Srbiji izazvale strah. U stvari, kod mnogih državljana Ruske Federacije strah izaziva skoro svako pustovanje ili deljenje kritike Putina, zbog kog mogu jako lako da završe „u gulagu“ (link: https://autonomija.info/boris-varga-zbog-lajkovanja-i-serovanja-u-gulag/).

Grupu „Rusi, Belorusi, Ukrajinci i Srbi zajedno protiv rata“ na mrežama kritikovali su i pojedini tvrđe orijentisani ukrajinski novinari i intelektualci smatrajući je ciničnom, jer tobože kako mogu baš Rusi sada u Srbiji biti najžešći protivnici rata i Putina. U uslovima užasnih razaranja i ratnih zločina nad civilima u Ukrajini ovakve reakcije mogu se razumeti, ali se nikako ne mogu opravdati. Uloga antiratnih i zajedničkih humanih akcija je upravo ta da u tornadu smrti spasu i očuvaju sve ono za šta se civilizacija i ljudstvo bori. Nešto slično smo već videli početkom devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije između Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. Žene u crnom to najbolje znaju, jer su i tada organizovale antiratne proteste.

(Autonomija, foto: Beta)