Skip to main content

BORIS VARGA: Dovoljno zrela deca treba da znaju ko su u ovoj igri ‘fašisti’ a ko ‘partizani’

Autori 21. јул 2022.
4 min čitanja

Rusko-ukrajinski rat u grčkim odmaralištima

Ove godine se ruski manje čuje na plažama, u restoranima i grčkim hotelima, složili smo se sa vodičem jedne od beogradskih turističkih agencija na Krfu. I ne samo to, već su nekako ruski turisti tiši i pritajeniji nego prošlih godina, ne piju na terasama i ne nose SSSR majice. Primetio sam da su grčki restorani, renta kar agencije i prodavnice, ove godine uklonili velike i upadljive natpise na ruskom. Za svaki slučaj, da ne odbiju one koji se plaše Putina.

Nije ni čudo. Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije izjavio je da je Grčka prestala da bude sigurno mesto za odmor ruskih turista. Ruske diplomate, pozivajući se na temeljni izveštaj, izložile su na početku sezone medijima strašnu sliku da su u Grčkoj zabeleženi slučajevi prebijanja ruskih turista, među kojima je bilo i dece. Napadnuti ruski državljani su radi sigurnosti navodno bili smešteni u bolnice, a neke grčke banke ruskim turistima blokiraju račune. Ambasador Ruske Federacije u Grčkoj pozvao je sve svoje državljane da tokom odmora budu oprezni i budni. „U Grčkoj je trenutno prilično mnogo Ukrajinaca nacionalista“, naglasio je ruski diplomata.

Ruski mediji odmah su počeli da prenose izveštaje sa terena. Pravoslavna i dobra stara Elada preko noći se pretvorila na guberniju licemerne Gejrope sa zlim neoliberalnim fašizmom. „Objektivni“ ruski mediji pronašli su nalepnice na aerodromima sa natpisima „Avioni sa Rusima treba da eksplodiraju!“, kruže tekstovi da grčki hoteli ruskim turistima odbijaju da daju sobe. Neko je ruskoj turistkinji na pijaci špricao suzavac u oči kada je čuo da preko telefona govori na ruskom… I strašno šta sve tamo ne rade Rusima.

Iskreno, ovo obuzdavanje ruskog turističkog imperijalizma lično mi je malo i prijalo. Prethodnih godina bahatost i sirovost po grčkim odmaralištima onih koji su poslednjih decenija u Rusiji brzo došli do novca znala je da bude česta i iritirajuća.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski situaciju vidi nešto drugačije. On je za grčki ERT izjavio da se Grčka, zajedno sa Turskom, čuva u ovom ratu jer su prilivi od ruskih turista jako važni za njihov budžet. „Ruski biznismeni zarađuju na ratu i krvi Ukrajinaca i onda tim parama dolaze kod vas da se kupaju“, dodao je on.

Realnost je uvek kod Rašomona. Kao članica EU, pravoslavna grčka braća svakako da prate sankcije i niko ne očekuje da može biti drugačije. Obustavljeno je za ruske biznismene izdavanje specijalnih zlatnih viza i prebivališta. Nema direktnih letova, tako da Rusi moraju okolo EU da trže zaobilaznice i presedanja, među ostalom i preko Srbije. Grčka vlada je odmah na početku rata u Ukrajini kukala u vezi isporuka oružija Kijevu, a među evropskim partnerima Atina se nalazi pri dnu operativnosti finansiranja naoružanja: od obećanih 250 miliona evra, nije realizovano ni šest odsto.

Paranoična situacija slična je onoj kada je Crna Gora ušla u NATO ili kada je Turska oborila ruski avion Su-24 na granici sa Sirijom. Lično Sergej Lavrov je tada dao signal, a ruski mediji pokrenuli lavinu fejkova da su Crnogorci rusofobi, da se kriminalni obračuni odigravaju bukvalno po plažama koje su još i minirane, kupališta prljava, haraju infektivne zaraze, a turistima prete zmije otrovnice. Putin je zabranio milionima ruskih turista da putuju u Tursku, a rusofobija, zaraze i nasilje odjednom su prekrili i turska letovališta.

Ruski portal Lenta.ru analizirao je velike turističke oči u Grčkoj i zaključio da se nakon histerije u medijima Rusima po odmaralištima, u stvari, priviđa da ih progone, da ih prate i prete im.

Kao seoska tuča – gledam ga što me tako gleda. A kako da vas gledaju, kada vaš predsednik preti celom svetu nuklearnim bojevim glavama?

Napeta atmosfera bila je danima i u hotelu u kome smo boravili, posebno oko bazena. Raspored snaga bio je kao na Crnom moru. U jednom delu su turisti iz Rusije, zatim iz Srbije, pa Velike Britanije, Ukrajine i krug zatvaraju gosti iz Poljske. Iako se svi trude da budu fini i prikriju s koje strane rova dolaze, gosti se međusobno prepoznaju po jeziku, koricama knjiga i muzici koju slušaju tiho, ali dovoljno glasno.

Ukrajinski turisti su većinom ženskog pola sa decom do punoletstva, jer je vojno sposobnim muškarcima zabranjeno napuštanje zemlje. Možda se provuče neko ko je uspeo da sredi lekarsko uverenje i privremeno izađe iz Ukrajine, pa se međusobno govori isključivo ingljiš. Ruske porodice su kompletne na letovanju i ne žele da privlače pažnju, svesni toga da ne pije vodu izgovor da ratne zločine u Ukrajini čine Burjati i ruski regruti sa sela. Uočljiv je bio i jedan belorusko-poljski otporaški par, koji su bili opušteniji i glasniji od Britanaca. Nakon neuspelog ustanka protiv Lukašenka, Belorusiju je u poslednje dve godine napustilo preko 10 hiljda ljudi, posebno mladih…

Sve razumeš kada znaš rusinski, iako je taj tvoj slovenski esperanto najzagonetniji i svi mu se čude.

Sunce peče, tropska tišina u podne. Čuje se samo smeh tinejdžera iz Srbije, dvojica se deru i dobacuju loptom. Tresu ih hormoni, arhetipi partizan-zvezda i medijski narativ iz otadžbine koja se klacka između Rusije i nepostojećeg neutraliteta. Ko kako zabije gol, viče – „Ahmad sila!“. Vidiš samo poglede prisutnih oko bazena koji od svega ovog ne mogu da pobegnu ni na kratko. Neko se povremeno trgne, nekome se pojavi smešak. Tinejdžeri sve vreme pričaju ko koliko od zaraćenih strana ima tenkova, ko je koliko vojnika roknuo, o tajnom Putinovom laserskom oružiju o kome piše Sputnjik. Svesno provociraju nečistu savest „na odmoru dok drugi ginu“ kod obe zaraćene strane, drskost bez empatije prema žrtvama rata koju bi Balkanci trebalo najviše da imaju.

Neko bi rekao: pusti, deca… Dovoljno zrela deca da treba da znaju ko su u ovoj igri „fašisti“ a ko „partizani“. Nažalost, još uvek mladi da shvate da ratovi u Evropi ni za njihovu generaciju nisu završeni.

(Autonomija, ilustracija: Pixabay)