Skip to main content

Boris Tadić kandidat DS za premijera

Aktuelno 27. мај 2012.
2 min čitanja

Demokratska stranka (DS) predložila je večeras Borisa Tadića za mandatara za sastavljanje nove vlade Srbije.

To je saopšteno novinarima posle sednice šireg Predsedništva te stranke u Beogradu.

Tadić je novinarima posle tročasovne sednice izjavio da je spreman da prihvati funkciju pod uslovom da se izgradi realan i ostvariv program.

Sednici, koja je počela oko 18 sati u sedištu stranke u Krunskoj ulici, prisustvovali su predsednik DS Boris Tadić, visoki funkcioneri te stranke kao i koalicioni partneri – predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je spreman da preuzme mesto premijera, ukoliko koalicioni partneri prihvate načela, ciljeve i plan za funkcionisanje nove vlade.

Tadić je rekao da će se o formiranju vlade dogovoriti sa koalicijom SPS-PUPS-JS, a sa kim još će voditi razgovore. Kako je rekao, dogovoriće se sa liderom socijalista Ivicom Dačićem.

Lider DS je u intervjuu za sutrašnje „Večernje novosti“ rekao da demokrate neće u koaliciju sa naprednjacima i DSS-om, i dodao da nije istina da Zapad na tome insistira.

Za sutra su najavljeni sastanci čelnih ljudi DS i koalicije SPS-PUPS-JS, lidera demokrata Borisa Tadića sa izabranim predsednikom Tomislavom Nikolićem i Nikolića sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović.

Lider socijalista Ivica Dačić nije precizirao mesto i vreme sastanka, na kome će sa Tadićem  razgovorati o formiranju parlamentarne većine, ali je  naglasio da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Đukić-Dejanović će sa Nikolićem razgovarati u 13 sati o datumu održavanja sednice na kojoj će on položiti zakletvu, ali mesto sastanka nije saopšteno.

Jedino je izvesno da će Nikolić sa Tadićem o primopredaji dužnosti razgovarati u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, a sastanak je zakazan u podne.

Socijalisti su danas održali sednicu Glavnog odbora sa koje je poručeno da DS treba da ima premijera i da vodi razgovore o budućoj vladi.

(Agencije)