Skip to main content

Boris Buden: Hrvatski i srpski jezik neće preživeti digitalno doba

Kultura 08. sep 2023.
2 min čitanja

"Na prostoru nekadašnje Jugoslavije nije se desila tranzicija već raspad i haos"

Filozof Boris Buden izjavio je večeras da ni hrvatski ni srpski jezik neće preživeti digitalno doba, kao ni većina drugih jezika.

“Osuđeni su na smrt”, rekao je Buden na Festivalu alternative i levice (Fališ) u Šibeniku, čija je glavna tema postkomunistička tranzicija.

On je dodao da se u Hrvatskoj i u regionu mnogo priča o depopulaciji, za koju je kazao da je to “zapravo odumiranje nacije”.

Naveo je da istraživanja pokazuju da će 2030. godine u Hrvatskoj na svakih 100 radno aktivnih biti 40 starijih od 65 godina.

“Dakle, to je fajront, to je gotova stvar. Ima li neko ideju kako će to zaustaviti? Ideje nema i to je veliki problem”, ocenio je Buden.

Podsetio je da su u vreme osamostaljenja Hrvatske bile aktuelne krilatice “Hrvatska puška o hrvatskom ramenu” i “Hrvatski novčanik u hrvatskom džepu”.

“Danas, niti je hrvatska puška o hrvatskom ramenu, niti je hrvatski novčanik u hrvatskom džepu, pristali smo na gubitak suverenosti i na vazalnu ullogu. Uostalom, nije to nikakvo čudo jer su na nekadašnji Trg republike u centru Zagreba vratili bistu bana Josipa Jelačića na konju. Pošto je i sam Jelačić bio vazal i antirepublikanac, prirodno je da je i ova država vazalska. Ambasada SAD u Zagrebu je pravo mesto na kojem se odlučuje o svim bitnim stvarima. Odričemo se dela svoje suverenosti u ime sigurnosti”, rekao je Buden.

Prema njegovim rečima, na prostoru nekadašnje Jugoslavije nije se desila tranzicija već raspad i haos.

“Naši ratovi su bili krvavi vesnici permanentnog vanrednog stanja koji će se proširiti na celi svet”, ocenio je Buden.

Dodao je da vera sve više učestvuje u javnom životu i postavlja zahtev da kreira taj javni život.

“Na pojavnom nivou se čini da je vere sve više, navodno 90 i ko zna koliko odsto je vernika, ali suštinski crkve su pune ateista, jer su navodni vernici svoju veru transformisali u formu, u način života”, rekao je Buden.

Festival Fališ se održava od 6. do 9. septembra, ove godine po 11. put.

Plakati festivala u Šibeniku bili su prešarani velikim slovom X, a organizatori su taj vandalski čin na duhovit način pretvorili u “novi” plakat Fališa.

(Autonomija)