Skip to main content

Borel: Srbija i Kosovo postigli dogovor o sprovođenju sporazuma

Jugoslavija 18. мар 2023.
3 min čitanja

Eskobar: Težak, ali neophodan dogovor

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je večeras u Ohridu da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o Implementacionom aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

„Konačno nakon 12 sati imamo dogovor kako da se sprovede sporazum koji su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu“, rekao je Borel novinarima u Ohridu.

Borel je rekao da se aneks smatra usvojenim kada bude objavljen kao saopštenje i da postaje sastavni deo pregovaračkog okvira, odnosno puta ka EU i za Srbiju i za Kosovo.

Dodao je da nije reč samo o Kosovu i Srbiji nego i o miru, sigurnosti i posperitetu celog regiona.

„Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose, nema drugog puta“, rekao je Borel.

On je rekao da je u Ohridu bilo reči kako će i kada već dogovoreno na prethodnom sastanku biti implementirano.

„Danas je na stolu bilo da se dogovorimo kako će sporazum biti sproveden, to znači praktični koraci o tome štra treba uraditi, do kada, ko treba to da uradi i na koji način…Često kažemo da je đavo u detaljima, ali ponekad je u rasporedu i kalendaru“, naveo je on.

Borel je rekao da su se dogovorenim aneksom dve strane opredelile da ispune sve članove sporazuma i sve obaveze bez odlaganja i u dobroj veri.

Radi implementacije člana sedam sporazuma Kosovo je pristalo da odmah pokrene pregovore u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžmana i garancija kako bi se obezebdila odgovarajuća samouprava za srpsku zajednicu na Kosovu, rekao je Borel.

Strane su takođe, dodao je, pristale da podrže deklaraciju o nestalima kao što je dogovoreno u okviru dijaloga, kao pitanje koje je hitno.

Borel je rekao da je EU prvobitno predložila ambicionzniji i detaljniji predlog aneksa, ali da strane nisu uspele da postignu dogovor o tome.

Naveo je da će EU snažno zahtevati od strana da ispune svoje obaveze koje će biti deo pregovaračkog okvira i da neispunjavanje vuče posledice.

Šef evropske diplomatioje rekao je da će o ishodu današnjeg sastanka, koji je ocenio kao dug i težak, naredne sedmice obavestiti ministre spoljnih poslova i lidere EU.

Vučić: Postignut dogovor o nekoliko tačaka, o ZSO da, o Kosovu u UN ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Ohridu da je u pregovorima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem uz posredstvo EU postigao dogovor o nekoliko tačaka za primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa dve strane, među kojima je i ona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Posle 11-časovnih pregovora sa Kurtijem, uz posredstvo predstavnika EU, Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka, Vučić je novinarima rekao da će implementacioni plan „morati da se nadograđuje“ i da će tačke koje su dogovorene „postati deo pregovaračkog okvira za svaku od strana“ u pregovorima sa Unijom.

„Nekakav dogovor smo postigli, ovo neće biti sve, ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za svaku od strana. U procesu koji je dugačak i ozbiljan, Evropski savet će procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav“, kazao je Vučić.

Naveo je da je za Beograd veoma značajno što je „kao prioretna obaveza stavljeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i to u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga“.

„Zbog toga sam zaista zadovoljan. Navedeno je da se odmah krene u formiranje ZSO, ali ne znam da li će tako biti ili neće. Ja sam mislio da će se to desiti 2013. ili 2014. godine“, dodao je Vučić.

On je rekao da mu je važno što je ponovio koje su „crvene linije“ za Beograd i dodao da Srbija „u ovom delu nema mnogo obaveza“.

„Ali ćemo za mesec, dva, tri, kada se ponovo sastanemo, razgovarati i o obavezama Beograda. Tačka (četiri Sporazuma) koja se odnosi na članstvo Kosova u UN nije pojašnjena i nema je u implementacionom planu. To nismo definisali“, kazao je Vučić.

Naveo je da je dogovoreno formiranje komisije za monitoring realizacije implementacionog plana u roku od 30 dana, da se odmah krene u formiranje ZSO, da se sačini deklaracija o nestalim osobama, i da donatorska konferencija bude održana za pet meseci.

Eskobar: Težak, ali neophodan dogovor

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je večeras postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

„Bez pomoći našeg saveznika Severne Makedonije ovo se ne bi moglo organizovati. Ovo je samo još jedan primer toga kako je ona pouzdani partner SAD i Evropskoj uniji da postigne regionalnu stabilnost. Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor, da bi se ostvario miran odnos. To sada otvara vrata boljim i većim evrointegracijama. Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege. SAD obećavaju da će pomoći u implementaciji sporazuma“, rekao je on u Ohridu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je prethodno da su se Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se ranije danas, odvojeno, sa Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a potom je održan i trilateralni sastanak. Maratonski razgovori trajali su gotovo 12 sati.

(Beta/N1/Danas, Foto: Beta)