Skip to main content

Kurti: Postigli smo javnu saglasnost o ostvarivanju sporazuma, Srbija opet izbegla da ga potpiše

Jugoslavija 18. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Druga strana, kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja, sada i aneksa"

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da večeras u Ohridu da je Srbija kao i 27. februara izbegla potpisivanje aneksa za primenu sporazuma, ali da postoji javna saglasnost o aneksu za ostvarivanje evropskog predloga i dogovora.

„Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja, sada i aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno i međunarodni obavezujući“, rekao je Kurti.

On je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan uz posredovanje EU, novinarima rekao da postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja nevećinskih zajednica.

„Mi ćemo složiti svima i rukovoditi se najvišim najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakve probleme i diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisarijev predlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe“, rekao je Kurti.

Ocenio je da je osnovni sporazum de facto međusobno priznavanje.

Što se tiče aneksa, Kurti je naveo da će on uskoro biti objavljen i da se nada da će svi razumeti šta u njemu piše.

(Beta/Danas, Foto: N1)