Skip to main content

“Bogojavljenska noć” otvara Šekspir festival u Čortanovcima

Kultura 03. јул 2024.
< 1 min čitanja

Ono što je bilo – biće opet, jer malo toga se promenilo u ljudskoj prirodi i društvu uopšte…

Predstava „Bogojavljenska noć“, u produkciji Pozorišta mladih, Akademije umetnosti Novi Sad i Šekspir festivala, otvoriće u četvrtak, 4. jula, ovogodišnji, 11. Šekspir festival u Čortanovcima.

Reditelj Ivan Vanja Alač rekao je da je ova Šekspirova tek naizgled jednostavna priča uveliko ono što i danas živimo – neprekidno pretvaranje, maskiranje i sakrivanje stvarnih želja i namera, “dok sve dublje tonemo u probleme i zapetljavamo se”.

“Tek onda kada junaci odluče da budu ono što jesu, da se prikažu u svojoj iskrenosti, tek tada mogu doći do srećnog kraja”, rekao je Alač.

U petak, 5. jula, na repertoaru festivala je “San letnje noći” Flut teatra (Flute Theatre) iz Velike Britanije, u subotu “Romeo i Julija: poslednji sati” italijanske Imperfekt dens kompani (Imperfect Dance Company), a u nedelju “Hamlet dabl bil” (Double Bill) La Ribalta teatra (Teatro) i Ingliš teatar kompanija (The English Theatre Company).

“Šekspir festival” je internacionalni pozorišni festival osnovan 2014. godine.

Program festivala čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela, a održava se svake godine krajem juna ili početkom jula, u autentičnom ambijentu, nalik srednjovekovnom, rezidencije Vila Stanković.

Ideja festivala je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri Šesti” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

(Autonomija/Beta, foto: Pozorište mladih/Šekspir festival)