Skip to main content

Orban od Zelenskog tražio da razmotri prekid vatre; Zelenski kaže da je potreban ‘pravedan mir’

Planeta 02. јул 2024.
3 min čitanja

"Nacionalistički mađarski lider, koji je na vlasti od 2010. godine, takođe je osudio potez Brisela da otvori formalne pregovore o članstvu s Ukrajinom"

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u utorak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da razmotri prekid vatre kako bi se ubrzalo okončanje rata sa Rusijom, a takođe je rekao da želi veliki sporazum o saradnji s Kijevom.

Orban, koji je otvoreni kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini i koji od svih lidera u Evropskoj uniji ima najtoplije odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, razgovarao je sa Zelenskim tokom svog prvog putovanja u Kijev posle više od decenije.

U kratkim zajedničkim izjavama novinarima posle razgovora, Orban je rekao da ceni nastojanje Kijeva da promoviše viziju mira Zelenskog na međunarodnom samitu u maju u Švajcarskoj, kao i cilj da se još jedan takav samit održi kasnije ove godine.

„Zamolio sam predsednika da razmisli o tome da li bismo mogli da preokrenemo red i da ubrzamo mirovne pregovore tako što ćemo prvo postići prekid vatre“, rekao je Orban.

On je dodao da bi prekid vatre koji bi, kako je rekao, bio vremenski ograničen, „dao šansu da se ubrzaju mirovni pregovori“.

„Istražio sam ovu mogućnost sa predsednikom i zahvalan sam na njegovim iskrenim odgovorima i pregovorima“, rekao je mađarski premijer.

Ukrajinski lider, koji je govorio pre Orbana, nije odgovorio na te komentare.

Zelenski je prethodno na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Ukrajini potreban pravedan mir.

„Cenimo što se vaša poseta dešava odmah nakon početka mađarskog predsedavanja Evropskom unijom. To je jasan pokazatelj naših zajedničkih evropskih prioriteta, koliko je važno doneti pravedan mir Ukrajini“, rekao je on.

Zelenski je rekao Orbanu da bi Evropa trebalo da nastavi vojnu pomoć Ukrajini.

„Takođe je veoma važno za sve nas u Evropi da podrška Evrope Ukrajini ostane na dovoljnom nivou, uključujući za našu odbranu od ruskog terora“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je izneo mogućnost širokog sporazuma o bilateralnoj saradnji između Ukrajine i Mađarske.

„Sadržaj našeg današnjeg dijaloga o svim pitanjima može da postane osnova za bilateralni dokument između naših država, dokument koji će regulisati sve naše međusobne odnose“, rekao je on.

Pozdravljajući komentare Zelenskog, Orban je rekao da bi Mađarska želela da pomogne u modernizaciji ukrajinske ekonomije.

I sam Orban je povezao svoju iznenadnu posetu Ukrajini s preuzimanjem šestomesečnog rotirajućeg predsedavanja Evropskim savetom dan ranije.

„Cilj mađarskog predsedavanja je da doprinese rešavanju izazova koji su pred Evropskom unijom. Zato je moje prvo putovanje bilo u Kijev“, napisao je Orban na (Facebook) Fejsbuku pošto je stigao u Kijev.

EU je prošle nedelje otvorila zvanične pregovore o članstvu s Kijevom na samitu u Briselu, premda je pred Ukrajinom dug i težak put pre ulaska u Uniju.

Ukrajina želi da obezbedi podršku Mađarske jer se u velikoj meri oslanja na finansijsku i vojnu podršku Evropske unije, gde je za mnoge odluke potrebno jednoglasnost.

Napeti odnosi i pre ruske invazije

Veze dve susedne zemlje su pod velikim pritiskom otkako je Rusija 24. februara 2022. pokrenula opštu invaziju na Ukrajinu, pri čemu se Budimpešta često protivila naporima Evropske unije da podrži Kijev.

Nacionalistički mađarski lider, koji je na vlasti od 2010. godine, takođe je osudio potez Brisela da otvori formalne pregovore o članstvu s Ukrajinom, premda je bio uzdržan i nije iskoristio mogućnost da uloži veto na tu odluku.

Početkom ove godine, liderima EU su bile potrebne nedelje da ubede mađarskog premijera ne stavi veto na 50 milijardi evra nove pomoći Ukrajini.

Iako deli granicu sa Ukrajinom, Mađarska je primila znatno manje izbeglica od većine članica EU.

Orban je prošle godine rekao Putinu da Mađarska nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji.

Međutim, odnosi Budimpešte i Kijeva su i ranije bili napeti pošto je Mađarska pod Orbanom više puta optuživala Ukrajinu da ograničava prava oko 150.000 etničkih Mađara koji žive na krajnjem zapadu Ukrajine.

Ukrajina je demantovala tvrdnju Budimpešte da ograničava prava Mađara na zapadu zemlje da govore svoj jezik, ali kaže da je otvorena za rešavanje bilo kakvih zabrinutosti.

Kijev je 2017. godine doneo zakon koji nalaže da se nastava u svim školama za đake starije od 10 godina vodi na ukrajinskom jeziku. Mađarska je to videla kao kršenje prava etničke mađarske manjine.

Neke promene su napravljene u decembru 2023. kada je to pitanje postalo kritično za pregovore Kijeva o pristupanju EU. Budimpešta je rekla da su promene poboljšanje, ali da nisu otišle dovoljno daleko.

Orban i Zelenski

Pošto je na izborima u aprilu 2022. izborio novi mandat, Orban je rekao da je ukrajinski lider bio „protivnik“ kojeg je uspeo da pobedi u kampanji.

Zelenski je lično prozvao Orbana zbog manjka podrške Kijevu u danima nakon što je Rusija izvršila invaziju, ali je ta pozicija Budimpešte, kako se čini, očvrsnula tokom rata, koji je u trećoj godini.

U decembru je Zelenski na inauguraciji argentinskog predsednika Havijera Mileija tražio da s mađarskim liderom ima „iskren“ razgovor.

Internetom su kružili video snimci na kojima se vidi kako napeto razgovaraju, dok Orban stoji leđima okrenut zidu a Zelenski stoji ispred njega.

Njih dvojica su ponovo snimljena u kratkom, živom razgovoru na marginama sastanka Saveta EU u Briselu prošle nedelje.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta-AP)