Skip to main content

Bogić Bogićević odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva

Jugoslavija 24. mar 2021.
2 min čitanja

Bogić Bogićević pismom predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću povukao je svoje ime iz izborne utrke za gradonačelnika Sarajeva. Svemu je prethodila današnja sjednica Gradskog vijeća.

Bogićević na početku obavještava Nikšića o neopozivoj odluci da povuče kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva.

“Ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima Četvorke, koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar Četvorke, nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju”, piše on.

Ne želim da se vaši međustranačaki odnosi narušavaju zbog mene, dodaje, niti želim da se moje ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na šta je ličila današnja sjednica Gradskog vijeća Sarajeva.

“Zahvaljujem se Socijaldemokratskoj partiji na povjerenju koje mi je ukazala kandidovanjem za gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvaljujem onom dijelu javnosti koji mi je iskazao veliku podršku i poštovanje. Nažalost, ne mojom krivnjom, njihova očekivanja su iznevjerena. Moju odluku ne mislim šire obrazlagati niti dalje javno komentarisati”, zaključio je u svom pismu Nikšiću nesuđeni gradonačelnik Bogić Bogićević.

Krnja Četvorka ipak ima većinu za gradonačelnika Sarajeva

Vijećnici Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde i Platforme za progres, njih 16, potpisima podrške za izbor Jasmina Ademovića, probaju dokazati da ova grupacija stranaka ima većinu u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Večerašnji sastanak rezultirao je s potpisima koji treba da bace novo svjetlo na političko preslagivanje u Gradskom vijeću te optužbe na račun dojučerašnjeg koalicijskog partnera Ibrahima Hadžibajrića.

Potpisi za Ademovića dolaze u vrijeme povlačenja iz utrke za gradonačelnika Bogića Bogićevića, što uvelike mijenja kadrovsku križaljku političkih stranaka u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Današnja sjednica Gradskog vijeća prekinuta je nakon glasanja za predsjedavajućeg vijeća koje nije dovelo do potrebne većine niti jednom od dva ponuđena kandidata, Jasmina Ademovića iz NiP-a i Srđana Srdića kojeg je predložila SDA.

Nakon sastanka iz NiP-a je saopćeno da je “nažalost, pokušajem kupovine i već viđenim političkim trgovinama, nanesena šteta Gradu Sarajevu, ali smo uvjereni da su vremena kada je gradonačelnik biran kupljen glasovima, nepovratno prošla.

“Nastavkom konstituirajuće sjednice vratit ćemo dignitet cijelom procesu, izabrati predsjedavajućeg Gradskog vijeća, gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika koji će svoje funkcije obavljati dostojanstveno, odgovorno i u korist svih građana Sarajava”, kazali su.

(Klix.ba, foto: N1)