Skip to main content

Blokiran magistralni put Beograd-Zrenjanin kod Linglonga

Lokalne samouprave 24. avg 2021.
< 1 min čitanja

Grupa Zrenjaninaca danas je oko 17 časova blokirala magistralni put Beograd – Zrenjanin na kružnoj raskrsnici kod gradilišta fabrike automobilskih guma kineske kompanije Linglong. Blokada je trajala oko pola sata, a prouzrokovala je duge kolone vozila u oba smera.

Blokadu koja nije bila najavljena i na kojoj nije bilo političkih i organizacionih obeležja, sproveli su aktivisti Građanskog preokreta, Pokreta ujedinjenih fantoma i Stranke slobode i pravde.

Dragana Popović, operska pevačica i zamenica predsednika Građanskog preokreta iznela je razloge za blokadu i zahteve okupljenih. Prema njenim rečima, u pitanju je protest zbog toga što državne institucije ignorišu građane i rade protiv njihovog interesa, a zahtevi su da građevinska inspekcija hitno sprovede svoje naredbe i ukloni bespravnu gradnju u okviru gradilišta Linglonga, da Upravni sud hitno odlučuje o tužbama koje su podnete protiv gradskih i pokrajinskih organa koji su omogućili nezakonitu gradnju.

Traži se i hitno sprovođenje istrage na osnovu krivičnih prijava podnetih protiv odgovornih lica Linglonga. Popović je istakla da bi se svi zahtevi mogli sumirati u jednom: da državi Srbiji projekat od nacionalnog značaja treba da budu njeni građani, a ne kineska gumara.

Sonja Pernat iz Stranke slobode i pravde istakla je da okupljeni ne pristaju da im grad bude poligon za koruptivne poslove i da postane predgrađe Linglonga kojem se poklanjaju milioni evra iz budžeta, dok Zrenjaninci nemaju ni ispravnu vodu za piće.

-Ne pristajemo ni da se arapski Metito, koji je doveden politički, bez tendera i javne rasprave, bez i jedne poslovne reference u Evropi, baš u našem gradu vežba u izgradnji prečistača otpadnih voda – dodala je Sonja Pernat.

Ona je podsetila državne organe da po Ustavu Srbije političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi, i da zato treba da rade u javnom interesu, a ne po diktatu Srpske napredne stranke.

(Danas)